Na een jaar van week in week uit voorbeschouwingen tikken, naderen we toch echt het laatste competitieduel van dit seizoen. Een seizoen dat nooit vergeten zal worden. Een seizoen waarin alles werd goedgemaakt na een inktzwart seizoen 2013/2014. NEC is al weken de kersverse kampioen van de Jupiler League, heeft alle vier de periodetitels in bezit en levert ook nog eens de topscorer en assistkoning af van de Jupiler League. Kortom, dit seizoen is geslaagd en kan als kers op de taart nog een extraatje krijgen. Met nog één duel te spelen gaan de Nijmegenaren op jacht naar de honderdste goal in competitieverband. NEC is morgenavond in De Koel te gast voor het duel tegen VVV Venlo. Het duel met de Limburgers begint om 20.00 uur en staat onder leiding van Jeroen Sanders.
Jong Ajax
In een kolkend Goffertstadion had NEC ontzettend weinig te duchten van Jong Ajax. De talenten uit Amsterdam waren al uitgevoetbald en probeerde enkel het record van NEC te dwarsbomen. Zo werd vanuit Amsterdams oogpunt geen fatsoenlijke kans gecreëerd in de eerste helft. NEC daarentegen voetbalde ook niet des NEC’s. Slordige passes, weinig druk op de bal en onzorgvuldigheid voor de goal werd met geroesemoes afgedaan op de tribunes. Tot vijftien minuten voor tijd Appiah opzette aan de rechterkant en Santos met een bekeken kopbal de 1-0 zag scoren. Na de 1-0 werd NEC wakker, speelde het als een kampioen en volgde de 2-0 al snel. Uit een afgeslagen corner bleef de bal hangen en Navarone Foor scoorde uit een fraaie omhaal de 2-0. Na de thee probeerde NEC de 100ste goal te forceren, maar had het pech dat het houtwerk in de weg stond. In de absolute slotfase scoorde Jong Ajax vanuit een afstandschot nog op prachtige wijze de 2-1, maar die treffer kwam te laat om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen.
VVV-Venlo
De mannen van Maurice Steijn kennen een wisselvallig seizoen. Waar VVV normaliter meespeelt in de top vijf van de Jupiler League bungelen ze nu op de achtste plaats met 57 punten uit 37 duels. Tel daarbij op dat ze ook in de vier gespeelde periodes geen rol van betekenis hebben kunnen spelen. Het enige waar men nog op hoopt is winst tegen NEC zodat een plek bij de eerste zes nacompetitie voetbal betekent. Dit houdt in dat VVV koste wat kost móet winnen van NEC om daar nog aanspraak op te maken. Op voorhand lijkt het een onmogelijk opgave voor de Limburgers, want NEC is al sinds 16 januari ongeslagen. De laatste wedstrijd die VVV afwerkte was op bezoek bij FC Volendam. In het vissersdorp kwamen de Limburgers nog wel op 0-1 via ex-NEC’er én Volendammer Melvin Platje, maar scoorde Brands de gelijkmaker. Een week eerder stond dezelfde uitslag na 90 minuten op het scorebord in Venlo. Tegen de ploeg van Alex Pastoor, Sparta Rotterdam, werd wederom niet gewonnen. Vier kostbare punten verloren in de strijd om nacompetitie voetbal.
Historie
Wedstrijden tussen NEC en VVV zijn voornamelijk duels waar op het hardst van de sneden wordt gespeeld en waar ontzettend veel van afhangt. Zo pikken we wat duels er tussenuit wat naar onze mening échte krakers waren in de historie tussen NEC en VVV. Op 23 maart van het jaar 2008 speelde NEC in De Koel tegen VVV. In een bijzonder spannende wedstrijd trok NEC uiteindelijk aan het langste eind. Waar heel lang tegen een 1-0 achterstand werd aangekeken, waren het Van Beukering en Sibum die zorgden voor de overwinning. Vooral de laatste treffer van Sibum bleek een merkwaardige. Een schot van buiten de zestien door Schöne, werd van richting veranderd door Sibum en belandde pardoes in het doel van de Limburgers. Het geluk zat NEC niet tegen in dat duel. De goal werd namelijk in buitenspelpositie gescoord. Eind goed al goed. Het werd een jaar waarin NEC geschiedenis schreef onder Mario Been en zich plaatste voor de UEFA-Cup . Op 9 april van het jaar 2011 stonden beide elftallen wederom tegenover elkaar in De Koel. Met spelers als Davids, Goossens, Vleminckx, Schöne, George, Nuytinck en Cilessen overklaste NEC de Noord-Limburgers. Het werd maar liefst 1-4 voor de Nijmegenaren. Doelpunten kwamen op naam van Goossens (2x), Vleminckx en Davids. Het laatste duel wat er tussenuit pikken is het duel dat werd gespeeld op 15 september van het jaar 2012. Waar NEC snel op voorsprong kwam door Breuer en die ook uitbreidde via Platje naar 0-2, was het VVV dat uiteindelijk een gelijkspel uit het vuur sleepte. Onnodig puntverlies destijds voor NEC, want het had bij rust al 0-4 of 0-5 moeten staan.
Wedstrijdselectie
Succestrainer Ruud Brood kan in het laatste duel van het seizoen 2014/2015 over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Afwezigen bij dit duel zijn Alireza Jahanbakhsh, Joshua Smits en Cristian Santos. Laatstgenoemde is opvallend afwezige voor het duel in Venlo. De Venezulaan mag van NEC op vervroegd verlof naar zijn vaderland waar begin juni wordt gespeeld om de Copa América. Verder lijkt de formatie en opstelling hetzelfde als tegen Jong Ajax en probeert men de honderste goal te scoren in competitieverband dit seizoen. Of dit gaat lukken weten we morgenavond om 22.00 uur.
Nog een keer, met z’n allen voor rood, zwart en groen! Come on NEC!
Vermoedelijke opstelling NEC: Vanhamel; Appiah, Van Eijden, Conboy, Leiwakabessy; Daemen, Foor, Breinburg; Limbombe, Ars, Waalkens