Zondag is het weer zover. Wederom een mogelijkheid tot het winnen in Arnhem. Volgens vele supporters moet dat weer het ultieme moment worden. Mooier dan Europees voetbal halen, overwinteren dankzij een overwinning op Udinese of strijden tegen lijfsbehoud. Winnen van de aartsrivaal staat bij veel Nijmegenaren nog hoger op de lijst dan al deze kippenvelmomenten. Er zullen ook maar relatief weinig fans zijn in het uitvak die al eens wonnen van de noorderburen, het is dan ook al bijna dertig jaar geleden.

Voor het eerst in jaren is er geen duidelijke underdog in de derby. Hoewel een wedstrijd als deze altijd op zich staat, om maar een open deur in te trappen, was er de afgelopen jaren altijd een ploeg aan te wijzen die de punten het hardst nodig had. NEC startte echter met een goede wedstrijd tegen Feyenoord en een galavoorstelling tegen Heerenveen. De Arnhemmers wisten een eerste crisis onder Theo Bos af te wenden door in een doelpuntenfestijn met 3-4 te winnen in Kerkrade van Roda JC.

Grote smaakmaker vooralsnog is de Hagenaar Santi Kolk. De aanvaller wist zich tegen Roda JC te onderscheiden met twee puntgave assists en een fraaie matchwinner. Vorig jaar moest de spits nog vertrekken, echter hij wist zich terug te knokken onder Bos. De trainer, geboren in Nijmegen, kiest wekelijks voor een 4-4-2 opstelling met een ruit op het middenveld. Nog een geboren Nijmegenaar verdedigt het doel van Vitesse. Piet Velthuizen verdiende afgelopen week ook nog zijn ‘haasje’ door in de wedstrijd tegen Japan voor het Nederlands elftal te debuteren. Mits fit is Paul Verhaegh naast aanvoerder ook rechtsback. Centraal speelt Civard Sprockel met Jeroen Drost. Die laatste is echter geblesseerd en zal vermoedelijk worden vervangen door Kevin van Diermen. Linksback is de van SC Heerenveen gehuurde jeugdinternational Calvin Jong-A-Pin.

Op het middenveld is het dringen geblazen. Met Rogier Molhoek, Dalibor Stevanovic, Nicky Hofs en de Braziliaan Claudemir staat de basis vast. Echter de fine-tuning moet nog plaatsvinden. De balans ontbreekt, spelers (Stevanovic vooral) zijn ontevreden en ondanks alle creatievelingen creëren de vier weinig. Voorin lijkt Kolk voorlopig verzekerd van een basisplaats. Lasse Nilsson, de Turkse aankoop Sinan Kaloglu en de sensatie van de oefenduels Genero Snijders moeten voorlopig strijden om het plekje naast Kolk.

U hoorde al eerder van enkele Nijmegenaren. Maar een echte Nijmegenaar is zondag natuurlijk te bewonderen in het rood-groen-zwart. Het zou zomaar de wedstrijd van Rutger Worm kunnen worden. Enkele jaren geleden wist hij al in Nijmegen de wedstrijd in het voordeel van zíjn club te beslissen en ook nu stevent hij af op een basisplaats. Door de rampzalige blessure van Lasse Schöne afgelopen vrijdag op de training is er op de plek van aanvallende middenvelder eigenlijk maar één logische oplossing. Natuurlijk zijn er noodverbanden mogelijk maar waarom? In Hamburg liet de geboren Nijmegenaar zien toch echt een middenvelder te zijn die kan slagen op het hoogste niveau. Verder kent trainer Lodeweges weinig personele problemen al is (de enige) centrumspits Björn Vleminckx verre van fit. De positie van rechtsback is, na het felle optreden van Mitchell Burgzorg, vacant. Niels Wellenberg keert echter terug van zijn schorsing maar ook Burgzorg lijkt een kans te maken om (weer) tegen Vitesse te spelen.

Afgelopen week stond er in een column van De Gelderlander van Danny van den Broek dat zowel NEC- als Vitesse-fans Piet Velthuizen moeten toejuichen. Hij is immers de eerste Nijmegenaar in het Nederlands elftal in tijden. Zondag mag duidelijk gemaakt worden dat echte Nijmegenaren niet in het geel, zwart of oranje spelen maar voor de Nijmeegse driekleur: rood-groen-zwart!