Zondagmiddag hervat NEC de competitie. Na een geslaagd trainingskamp aan de Spaanse zuidkust, mag NEC het gedeukte blazoen op proberen te poetsen tegen aartsrivaal Vitesse.
Voor de winterstop hebben de manschappen van Alex Pastoor ver ondermaats gepresteerd. Waar de kenners massaal de rood-groen-zwarten als dé potentiële verrassing van het seizoen zagen, staan de Nijmegenaren maar net boven de degradatiestreep. Tot overmaat van ramp werd in het Goffertstadion met 0-1 verloren van Vitesse, iets wat -voor de bijgelovige onder u- dertien jaar niet was gebeurd. Tijd voor revanche dus!
Bij Vitesse ontbreken topscorer Bony en waterdrager Annan. Beide Afrikanen hebben zich bij hun land gemeld om de nationale eer te verdedigen tijdens de Afrika Cup. Daarnaast zag John van den Brom aanvoerder Kashia wegvallen met een blessure. Ook Davy Pröpper, dit seizoen nog geen bal rechtuit weten te trappen, keerde geblesseerd terug uit Cyprus. Uiteraard schudde Merab Jordania ook dit transferwindow met de geldbundel. Van Chelsea werd linksback Patrick van Aanholt gehuurd en de topscorer van de Japanse J-League Mike Havenaar werd eveneens vastgelegd. De Japanner met Nederlandse roots wist te imponeren door bij een degradatiekandidaat een puik seizoen te spelen. Of de lange spits kan spelen is nog onzeker, hij is nog in afwachting van een werkvergergunning. In tegenstelling tot zijn vader, oud-keeper Dido Havenaar, bezit de spits van het Japanse elftal geen Nederlands paspoort.
De Arnhemmers kunnen wel rekenen op Jonathan Reis. Het Braziliaanse probleemkind brak door bij PSV, nadat de club hem had bijgestaan in diverse alcohol- en drugsaffaires. De aanvaller werd zelfs eens om 6 uur ’s ochtends straalbezopen aangehouden. Vorig jaar bleek hij niet te kunnen ontkomen aan het gezegde ‘what goes around, comes around’. In duel met toenmalig Roda-keeper Tyton scheurde hij zijn knie- en kruisbanden en had de knieschijf zich verplaatst. De operaties die PSV betaalde en het onverspeelbare krediet van trainer Rutten bleek niet genoeg om loyaal te blijven aan de club waaraan hij zoveel te danken had. Reis tekende halverwege het seizoen voor een heel dik salaris bij Vitesse.
Alex Pastoor kan beschikken over een redelijk complete selectie. Van de beoogde basisspelers staat slechts achter de naam van John Goossens een vraagteken. De toekomstig Feyenoord raakte geblesseerd aan de hamstring maar kon al snel de groepstraining hervatten. Centraal achterin staat trainer Pastoor voor de moeilijkste keuze. Vrijwel voor het eerst kan hij beschikken over Nuytinck, Van Eijden en Cmovs. Van Eijden is bezig aan een uitstekend seizoen en Nuytinck lijkt voorbestemd om het binnen twee jaar op een veel hoger niveau te laten zien. De Tsjechische stopper Cmovs is echter wel het type wat je in een derby goed kan gebruiken. De rechtspoot met de boze blik vreet het liefst elke tegenstander op, een kwaliteit die NEC dit seizoen met node mist en die zeker in de derby niet mag ontbreken.