Het middelmatige seizoen in Nijmegen kan de komende weken nog enige glans krijgen. Björn Vleminckx jaagt, in zijn laatste maanden als NEC’er, op de vaderlandse topscorerstitel en de titel meest scorende NEC’er in de Eredvisie ooit. Dit heuglijke feit zou eventueel gecombineerd kunnen worden met een zege bij de aartsrivaal, zondag tegen Vitesse.
Voor NEC is het seizoen al ettelijke maanden klaar. Even was er zicht op de play-offs voor Europees voetbal maar door de trits aan gelijke spelen (dit jaar alweer twaalf stuks) is een plekje in de veilige middenmoot het hoogst haalbare. Hoe anders is dat in Arnhem? Vol bravoure werden in augustus 2010 de ambities bijgesteld na de komst van investeerder Jordania. Maasbert Schouten glom van trots dat hij zijn aandelen Vitesse met winst wist te verkopen. Op zijn site is hij nog altijd trots op deze prestatie.
De waarheid strookt echter niet met de ambities. De ‘landskampioen van 2013’ heeft zich nog altijd niet veilig gespeeld en ook het -toch al niet zo trouwe- publiek keert zich meer en meer af van het vreemdelingenlegioen. Waar vorig jaar nog 17000 supporters uit de Vogelaarwijken Klarendal, Presikhaaf, Malburgen/Immerloo en Het Arnhemse Broek de weg wisten te vinden, trekt Vitesse tegenwoordig, de topwedstrijden uitgezonderd, minder mensen dan in de Goffert passen. De ingeslagen weg van het halen van onbekende, buitenlandse talenten werpt nog niet zijn vruchten af, wel botst het enorm binnen de selectie. De Balkan-boys, onder aanvoering van (de zondag geschorste) Nemanja Matic, voelen zich ver verheven boven hun teamgenoten. De tweespalt binnen de selectie is niet alleen naast maar ook óp het veld te merken. Nog niet zo lang geleden deed Chelsea-huurling Matic een poging om Genaro Snijders naar de strot te vliegen; een oplettende Spanjaard en Japanner wisten het voorval te sussen; in welke taal dit werd gedaan is nog onbekend.
Dit taalprobleem is ook in de dugout te merken. Ferrer, vooral door de overgebleven Nederlandse speler geroemd om zijn gebrek aan communicatieve vaardigheden, praat alleen met zijn eigen assistent Albert Capellas Herms. Stanley Menzo, protegé van Ted van Leeuwen -wie kent hem niet- zit erbij om af en toe een pion recht te zetten en vangt ondertussen een uitstekend salaris. Wie het derbybelang bij moet brengen op de trainingsvelden van Papendal is dan ook een raadsel. Ferrer zal NEC niets zeggen, Menzo is een uitstekende trainer maar heeft net zoveel clubliefde als de gemiddelde zakkenvuller en spelers met een beetje derbygevoel als Jenner en Büttner zijn weggepest of worden genegeerd. De opstelling durft ForzaNEC u nog niet te geven van de Arnhemmers. Doorgaans hangt Ferrer de dag voor de wedstrijd zijn wedstrijdselectie op een a4tje aan een prikbord en weten de spelers pas vlak voor de warming-up of ze spelen, bankzitten of naar de tribune moeten verkassen. Zeker is wel dat de twee beste spelers aan Arnhemse zijde ontbreken. Nemanja Matic is, zoals u al eerder las, geschorst; aanvoerder Slobodan Rajkovic heeft het aan zijn rug. 
We eindigen natuurlijk graag bij de nummer 1 van Gelderland. Helaas moeten beide backs, Nathaniel Will en Rémy Amieux, de derby missen. Normaliter dragen beide talenten vooral aanvallend hun steentje bij, dit zal met hun vervangers minder het geval zijn. Door het gebrek aan buitenspelers bij Vitesse zullen de plaatsen aan de zijkant worden ingevuld door Lorenzo Davids en Mark Otten. De ras-NEC’er speelt voorlopig zijn laatste derby en kan een mooi afscheidscadeau verzorgen voor zijn mede-Nijmegenaren. 
Voor foto’s van de training van vanmorgen klik hier.