Na de fantastische overwinningen op ADO Den Haag en FC Utrecht (beker) gaat NEC aanstaande zondag op bezoek in Arnhem. De wedstrijd in het Gelredome tegen Vitesse begint om 12.30 uur en zal worden geleid door Pieter Vink en assistenten Van de Ven en Geutjes.
De Nijmegenaren presteren uitstekend. Van de laatste 6 wedstrijden werden er 4 gewonnen tegen respectievelijk AZ, Roda JC, ADO Den Haag en FC Utrecht. Na een onthutsend zwakke eerste seizoenshelft lijkt Anton Janssen het positiespel en de basisprincipes van NEC op de rails te hebben gekregen en wordt er met vertrouwen gevoetbald.
Afgelopen woensdag was FC Utrecht de tegenstander van NEC in de kwartfinale van de nationale beker. De wedstrijd werd verdiend met 1-0 gewonnen door de Nijmegenaren. FC Utrecht mocht achteraf blij zijn dat de score niet hoger uit was gevallen, want NEC domineerde de gehele wedstrijd en creëerde ook tal van kansen. De eerste de beste aanval van NEC was ook gelijk raak. Na goed doorzetten van Sören Rieks op het middenveld, liep hij alleen op de centrale verdediger van FC Utrecht af en legde hij op het juiste moment de bal breed voor de opkomende Vermijl. Deze bleef koelbloedig en schoof de bal door de benen van Robin de Ruiter in het doel; 1-0. Ook na de 1-0 bleef NEC maar jagen en druk zetten op de eigen helft van FC Utrecht. Zodoende kreeg NEC weer mogelijkheden om de score uit te breiden, maar Higdon, Jantscher, Rieks en Conboy vonden de uitstekend keepende De Ruiter op hun weg.
In de 2de helft was het spelbeeld niet anders en was het NEC dat het initiatief nam en goed positiespel speelde. Er werd voor de juiste oplossing gekozen, spelers gunden elkaar de bal en met 100% inzet werd het publiek mee getrokken in de strijd en passie. Ook Castillion mocht, net zoals tegen ADO Den Haag, weer speelminuten maken en diezelfde Castillion liet zien waarom hij is opgeleid door Ajax. Tegen het einde van de wedstrijd liep hij in een overtal situatie alleen op de keeper af, stifte hij (onbedoeld) de bal richting de vrijstaande Christoph Hemlein, maar de Duitser faalde in zijn afronding. FC Utrecht kwam, na de gehele wedstrijd onzichtbaar te zijn geweest, er nog een keer gevaarlijk uit via een sublieme steekpass van Jens Toornstra op de vrijstaande Bob Scheepers , maar de uitstekend keepende Kalle Johnsson stond de gelijkmaker in de weg. Door deze overwinning is NEC doorgedrongen tot de halve finale van de nationale beker en wacht op 26 of 27 maart de confrontatie in Zwolle tegen het plaatselijke PEC.
Vitesse, dat het de gehele competitie al uitstekend doet, gaat met volle vertrouwen het duel in tegen NEC. De Arnhemmers zijn al 10 wedstrijden ongeslagen en staan samen met Ajax bovenaan in de Eredivisie. De laatste nederlaag van Vitesse in de competitie was op 6 oktober toen er in eigen huis met 1-2 werd verloren van Feyenoord. Sindsdien wonnen de Arnhemmers 8 keer en speelden het er 2 gelijk. Van de voorgaande 25 Derby’s werden er 10 gewonnen door Vitesse, 12 keer eindigden het duel in een gelijkspel en 3 keer wist NEC de volle buit mee terug te nemen naar Nijmegen. De laatste Nijmeegse held was Leroy George. Hij schoot NEC op 22 januari 2012 in de heksenketel na een 0-1 overwinning. Vorig seizoen werd het een ‘rode’ derby in het Gelredome. NEC werd met 4-1 verslagen en kreeg destijds 3 rode kaarten van arbiter Ruud Bossen.
NEC kan net zoals tegen ADO Den Haag en FC Utrecht niet beschikken over de geblesseerden Alireza Jahanbakhsh, Dennis Gentenaar, Marcel Stutter en Victór Pàlsson. Verder zullen naar alle waarschijnlijkheid dezelfde 11 namen op het wedstrijdformulier verschijnen als afgelopen woensdag. Vitesse heeft in de winterstop enkele nieuwelingen mogen begroeten waaronder Achenteh die overkwam van PEC Zwolle, Djurdjevic en de 19-jarige Chelsea-huurling Bertrand Traoré. Laatstgenoemde heeft inmiddels zijn werkvergunning binnen en zal naar alle waarschijnlijkheid bij de wedstrijdselectie zitten van aanstaande zondag. Verder kan Peter Bosz, op de geschorste Kashia na, over dezelfde spelers beschikken als de wedstrijd tegen PEC Zwolle.
De Derby is een wedstrijd apart. De ranglijst, de kwaliteiten van de spelers, de capaciteit van het stadion, het weer en de grasmat spelen geen enkele rol. Alleen met wéér de juiste instelling, strijd, passie en inzet zit er ook tegen Vitesse een resultaat in waar wij als Nijmegenaren, gezien de huidige positie, tevreden mee mogen zijn. Come on NEC!
Vermoedelijke opstelling NEC:
Johnsson; Vermijl, van Eijden, Haitz, Conboy; Stéfànik, Koolwijk, Rieks; Jantscher, Higdon en Hemlein