Zondagmiddag om 12:30 uur gaat NEC in het Gelredome de confrontatie aan met aartsrivaal Vitesse. Vorig seizoen ontpopte de Gelderse burenruzie zich tot een waar Nijmeegs voetbalfestijn, toen een treffer van Leroy George genoeg was voor een historische overwinning. Een herhaling van dit kunststukje is niet uit te sluiten. NEC is al vijf wedstrijden ongeslagen en presteert uitstekend op vreemde bodem. Bovendien is George opnieuw van de partij.
Het was de 75e minuut. Een corner voor NEC. De sfeer werd grimmig in het doelgebied van Vitesse, veroorzaakt door een opstootje tussen Kevin Conboy en Piet Velthuizen. Een uitstekende hoekschop van Lasse Schöne kwam terecht op het hoofd van Rens van Eijden, die zijn kopbal gekeerd zag worden door Velthuizen. Uit de rebound een enorme kans voor Conboy, maar de rug van Frank van der Struijk voorkwam een doelpunt. En daar kwam uit het niets de verlosser aanstormen: George. Eindelijk weer een overwinning in het hol van de leeuw.
                               
Opnieuw stunten in het Gelredome? Het zal niet eenvoudig worden. Vitesse verloor dit seizoen alleen van AZ en bezet momenteel de derde plaats in de Eredivisie. Een bijzonder fraaie prestatie van de club uit Arnhem. Althans, dat was het geweest als het niet de beschikking had over de centen van Merab Jordania. Met het geld van de omstreden voorzitter en een begroting van circa dertig miljoen euro is een klassering in de bovenste regionen van de Eredivisie min of meer een plicht geworden.
Maar goed. Rijk voorzittertje of niet, Vitesse is groeiende. Het is niet uit te sluiten dat het de komende jaren meestrijdt om de kampioensschaal. Iets waar het merendeel van de NEC-supporters van droomt; een kapitaalkrachtig NEC dat elke transferwindow flink uitpakt en prachtige successen behaalt. Mits de club van ons blijft natuurlijk. Want NEC moet natuurlijk wel NEC blijven. En geen satellietclubje van Chelsea. Waar de clubmensen, na een jarenlange trouwe dienst,  abrupt het congé krijgen van een dubieuze vreemdeling. 
Terug naar de derby. NEC had de rivaal uit Arnhem op een slechter moment kunnen treffen.  In de competitiestart oogde de formatie van Pastoor nog vrij mat, maar in de afgelopen twee wedstrijden kwam NEC op karakter langs FC Groningen en Heracles Almelo. Dat gebeurde met een uitgedunde selectie. Vaste basiskrachten Evander Sno, Navarone Foor en Pavel Cmovs  zaten in de ziekenboeg, terwijl Kevin Conboy een schorsing uitzat. Van het viertal is Foor er tegen Vitesse wel bij. Pastoor wilde nog niet prijsgeven of hij de middenvelder in de basisopstelling zet. Verder is  Søren Rieks een twijfelgeval. Bij Vitesse ontbreekt alleen Van der Struijk vanwege een breuk in zijn voet.
Het wordt de vijftigste keer dat NEC en Vitesse tegenover elkaar staan in de Eredivisie. De statistieken tonen aan dat de clubs behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn; zowel NEC als Vitesse zegevierde in totaal zeventien keer. De overige vijftien edities eindigden in een gelijkspel.  Bij wederom een overwinning in het Gelredome kan NEC op drie punten komen van Vitesse. Het fluitje is in handen van Ruud Bossen.