NEC hervat vrijdag na een succesvol trainingskamp en met een nieuwe hoofdtrainer de jacht op de titel in de Jupiler League. Pepijn Lijnders ondergaat tegen een versterkt Go Ahead Eagles zijn vuurdoop.

En ineens was er een nieuwe trainer. De aanstelling van Lijnders op 2 januari kwam voor veel mensen als een verrassing, zelfs de spelers van NEC zagen het niet aankomen. Een beter moment om elkaar te leren kennen was er waarschijnlijk niet geweest, want op zijn eerste werkdag reisde Lijnders al met de selectie naar Zuid-Spanje voor een trainingskamp, wat ook twee oefenoverwinningen opleverde. Quick Boys (6-0) en Eintracht Braunschweig (4-0) werden verslagen.

De twee weken in aanloop naar het trainingskamp verliepen juist vrij rustig. NEC sloot het jaar flitsend af met een 2-7 overwinning op Jong AZ, maar door het gelijkspel tegen Helmond Sport (1-1) en de bekernederlaag tegen PEC Zwolle (2-0) was er toch enig cynisme. Daarvoor werd juist met 6-0 gewonnen van FC Dordrecht, dus een reeks goede wedstrijden was er bij NEC niet te bekennen. Neemt niet weg dat de kritiek vanuit de fans op toenmalig trainer en huidig assistent Adrie Bogers niet leek te verminderen. Aan Lijnders vooral de taak om NEC naast winnen ook aantrekkelijk te laten spelen.

Go Ahead
Als er cynisme is bij NEC zou bij tegenstander Go Ahead de boel in de fik moeten staan. De Deventenaren maken een dramatisch seizoen door en staan veertiende in de Jupiler League. Trainer Leon Vlemmings werd ontslagen en de oude rot Jan van Staa nam het van hem over. Daarnaast haalde de club de laatste dagen al vier nieuwe spelers, weliswaar allemaal huurlingen: Mauro Savastano (Ajax), Levi Opdam (AZ), Aaron Nemane (Manchester City) en de voor ons bekende NEC’er Robin Buwalda. Of het de geplaagde ploeg helpt, is nog maar de vraag.

Hoewel Go Ahead dit seizoen slecht presteert, had NEC in de tweede speelronde behoorlijk wat moeite in Deventer. Sven Braken debuteert bij NEC en scoorde meteen, maar Go Ahead was de betere ploeg in eigen huis. Het lag vooral aan de thuisploeg dat de wedstrijd in 1-1 eindigde, want NEC mocht de handjes dichtknijpen met een gelijkspel. Sam Hendriks zorgde kort na de goal van Braken voor de gelijkmaker.

Selectie
Buwalda zit vrijdag logischerwijs niet meer bij de selectie van NEC en ook de verkochte Jordan Larsson en Joey Sleegers zijn er niet meer bij. Ook Arnaut Groeneveld is nog even uitgeschakeld met een rugblessure. Guus Joppen en Ted van de Pavert zijn wel weer nagenoeg fit. Of zij ook zullen spelen, is nog niet bekend. Mohamed Rayhi is op de weg terug, maar speelde in Spanje nog niet mee in de oefenduels. Joshua Smits en Segun Owobowale zijn ook nog niet inzetbaar.

Foto: Rob Koppers