Na de dramatische avond tegen PSV, waar NEC kansloos met 0-4 verloor, richten de Nijmegenaren hun vizier op Sparta Rotterdam. De nieuwkomer in de Eredivisie staat knap op de negende plek met zeven uit vijf. Twee punten meer dan NEC. Op Het Kasteel staat NEC dus een groot examen te wachten. Het duel tegen de Spangenaren vangt zondagmiddag om 12.30 uur aan en wordt geleid door Ed Janssen.

Kamikazevoetbal
NEC liet zich tegen PSV van hun meest naïeve kant zien. De Nijmegenaren speelden open kaart tegen het gelouterde en op de counter spelende PSV. De Eindhovenaren kregen in het eerste half uur vier grote kansen en wisten deze allen om te zetten in doelpunten. Het kamikazevoetbal van NEC werd genadeloos afgestraft. Een afgang van jewelste bleef voor de Nijmegenaren gelukkig uit, want in de tweede helft bleef de stand steken op 0-4. De Nijmegenaren wisten totaal niet hoe ze moesten omgaan met de beweeglijke en tactisch sterke PSV’ers. Het middenveld werd volledig overlopen door de creatieve Pröpper, Ramselaar en Hendrix. Voorin was het soms De Jong, maar in de meeste gevallen waren Pereiro of Narsingh degenen met de creatieve ingevingen. NEC stelde daar bar weinig tegenover, want tegen een ploeg als PSV opboksen met deze ietwat naïeve tactiek is vragen om moeilijkheden.

Wervelende start Sparta Rotterdam
Wie zijn geld op lelijk eendje Sparta Rotterdam had gezet in strijd tegen rechtstreekse degradatie, komt vooralsnog bedrogen uit. De Kasteelheren presteren onverwachts goed. De mannen van trainer Alex Pastoor, die in het verleden ook in Nijmegen als coach actief was, hebben in de eerste vijf wedstrijden knap zeven punten bijeen weten te sprokkelen. Voor een promovendus zijn dat ongekende statistieken. Nadat twee weken geleden Go Ahead Eagles nipt met 1-0 opzij werd gezet, pakte Sparta vorige week in Groningen een knap punt: 1-1.

Het elftal beschikt over de nodige ervaring en flinke dosis creativiteit. Met Ajax-huurling Zakaria El-Azzouzi in de punt van de aanval, Graig Goodwin en alleskunner Loris Brogno op de flanken, heeft Sparta Rotterdam voor de Eredivisie-begrippen een uitstekend elftal. De Spangenaren hoeven voor niemand bang te zijn, kondigde Alex Pastoor enkele weken geleden nog aan. Vooral in thuiswedstrijden, op het eigen kunstgrasveld, moeten de Rotterdammers het iedere tegenstander lastig kunnen maken. NEC staat zondag voor een hels examen. Wil het niet te ver achteropraken op Sparta en de concurrentie moeten er simpelweg drie punten worden gepakt.