Vrijdagavond ontmoet NEC in Friesland Heerenveen. Beide ploegen hadden voor het seizoen totaal andere plannen dan waar het nu om draait: het veiligstellen van lijfsbehoud, het liefst zonder nacompetitievoetbal.
In het begin van het seizoen troffen de ploegen elkaar al in Nijmegen. De 4-1 thuisoverwinning voor NEC leek toen een voorbode op een mooi seizoen. Een ruime overwinning op een ploeg die jaarlijks strijdt om Europees voetbal is meestal een teken dat het wel goed zit. Toen was echter niet bekend hoe zwak Heerenveen dit seizoen zou acteren. Ondanks dat de bekerwinnaar een selectie had die vrijwel in tact bleef wist Trond Sollied zijn mannen niet te inspireren tot grote daden.
De opvolger van de Noor Sollied, die Heerenveen haar eerste prijs schonk, werd Jan de Jonge. De nuchtere trainer was al een tijdje in dienst als hoofd opleidingen maar werd als ideale kandidaat op ad interim basis gezien. Nadat hij zelfs een vaste aanstelling kreeg bleek ook dat niet de remedie naar betere tijden. Even was er sprake van een Jan Everse-effect, de oud-trainer van Zwolle werd aangesteld voor een paar maanden, maar ook dat lijkt uit te zijn gewerkt. Slechts Gerald Sibon is beter gaan voetballen en gaan scoren sinds de Rotterdammer het roer over nam.
Volgens jaar zal overigens Ron Jans op de bank zitten in Friesland, de trainer komt over van rivaal Groningen. Of hem vele financiële mogelijkheden zijn beloofd valt te bezien, Heerenveen is echter één van de weinige Nederlandse clubs die niet in financieel zwaar weer verkeert. Door de hoge transferinkomsten (denk maar aan Samaras, Pranjic, Huntelaar en Alves) wat niet direct herinvesteerd is. Wel kan Jans volgend seizoen beschikken over het Servische talent Djuricic. De 18-jarige aanvallende middenvelder debuteerde onlangs en wist inmiddels ook al voor het eerst doel te treffen.
Wiljan Vloet gaf deze week aan na te denken over een 4-4-2 systeem. Zijn vleugels renderen niet en zowel Vleminckx als Fejzullahu (die wel altijd scoort bij Jong Zweden) zijn groot geworden in dat systeem. Het lijkt ook beter bij de huidige selectie te passen waar met Saidi slechts één echte buitenspeler te vinden is; eentje die nauwelijks rendement heeft. Of dit experiment tegen Heerenveen al uit de hoed wordt getoverd is onduidelijk. Wel zal Mitchell Burgzorg zeker niet voorin staan, hij is als rechtsback nodig ter vervanging van de geblesseerde Niels Wellenberg.