Zaterdagavond gaat NEC in de 24ste speelronde van de Eredivisie op bezoek in Friesland. Niet bij het plaatselijke SC Cambuur, maar bij de club van het platteland, sc Heerenveen. De wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion staat onder leiding van arbiter Ed Janssen en begint om 19.45 uur.

Oorwassing
Op voorhand leek NEC – PSV een interessante ontmoeting te worden, maar de krachtsverhouding tussen beide elftallen was zo groot dat van een interessante ontmoeting geen sprake was. PSV overklaste de Nijmegenaren met maar liefst 0-3. Een complete oorwassing voor NEC van de regerend landskampioen en lijstaanvoerder. NEC startte tegen de Eindhovenaren met vijf verdedigers. Rens van Eijden als vanouds weer terug in de basiself én dat met aanvoerdersband. De thuisploeg creëerde slechts enkele speldenprikjes, want doelman Jeroen Zoet had vrijwel de gehele wedstrijd niks te doen. Joey Sleegers was de beste man aan Nijmeegse zijde. Hij had NEC met ietwat meer geluk en vernuft langer in het duel gehouden, maar de jeugdigheid van de aanvaller speelde parten. Via Luuk De Jong, Van Ginkel en Jürgen Locadia eindigde de teller uiteindelijk op 0-3.

Spanning
Dat de tegenstander van aanstaande zaterdag slechts zes punten minder heeft dan NEC zegt genoeg over de spanning op de ranglijst. De mannen van trainer Foppe De Haan kende een ontiegelijk slechte seizoenstart en stonden zelfs even op de zestiende plaats. NEC presteerde daarentegen boven verwachting en mocht zelfs even aan de vijfde plek ruiken. Nu na 23 wedstrijden lijken beide elftallen te staan waar ze daadwerkelijk horen. Met nog elf speelrondes is alles nog mogelijk voor beide elftallen. Zowel directe plaatsing voor Europees voetbal als een grijze middenmotor behoren echter nog tot de mogelijkheden. De Friese ploeg verloor vorige week kansloos met 3-0 in Arnhem van Vitesse. Een complete offday verklaarde trainer Foppe De Haan na afloop. Zijn ploeg maakte volgens de oefenmeester geen enkele minuut aanspraak op meer dan een beschamende 3-0 nederlaag. Een week eerder moest de ploeg ook al toezien hoe FC Twente de eerste uitzege van het seizoen pakte; 1-3.

Sc Heerenveen verloor dit seizoen al tien van de 23 wedstrijden. De ploeg presteert wisselvallig, maar heeft wel enkele smaakmakers in huis. Arber Zeneli is een van de lichtpuntjes in de selectie van de Friezen. Net als Sam Larsson. De Zweedse dribbelaar kan een wedstrijd onderhand in z’n eentje naar zich toe trekken. Dat worden dus vermakelijke duels dus tussen Woudenberg/Zeneli en Kane/Larsson.

Historie
Sc Heerenveen is een van de weinige ploegen waar NEC liever wél tegen voetbalt. De Nijmegenaren verloren geen van de laatste drie ontmoetingen met de Friezen. Sterker gezegd, van de laatste tien ontmoetingen verloor NEC er slechts drie. Die drie duels werden ook flink verloren. Op 19 maart 2010 werd het in Heerenveen 4-1. Twee jaar later werd het in Nijmegen 2-4. Op 16 maart 2013 verloor NEC met 1-3 voor het laatst van sc Heerenveen. De laatste drie ontmoetingen gingen dus allen naar NEC. 2-1, 2-2 en 2-0. Eerder dit seizoen werd er met 2-0 gewonnen. Christian Santos was in een bloedheet Goffert-stadion de gevierde man met twee treffers.

Weerzien
Voor Janio Bikel is sc Heerenveen – NEC een bijzondere wedstrijd. De in Guinee-Bassau geboren Portugees speelde in de jeugdopleiding van sc Heerenveen en maakte onder Dwight Lodeweges op 7 maart 2015 zelfs zijn debuut in het eerste elftal.

Net zoals bij vrijwel elke tegenstander zijn er spelers die in het verleden voor beide elftallen zijn uitgekomen. Zo ook bij sc Heerenveen. Roy Beerens, Romano Denneboom, Youssef El-Akchaoui, Arjan Ebbinge, Danny Hesp en Dennis De Nooijer waren allen voor zowel NEC als sc Heerenveen actief.

Wedstrijdselectie
Ernest Faber heeft voor dit belangrijke duel topscorer Christian Santos weer terug. De spits was tegen PSV geschorst wegens zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Hoewel het nog geen rozengeur en manenschijn is in De Goffert tussen Santos, trainer Faber en het bestuur, probeert men er een zo goed mogelijk seizoen nog van te maken en de randzaken achterwege te laten. Of Rens van Eijden zaterdagavond net als vorige week tegen PSV aan de aftrap verschijnt mét de aanvoerdersband om is nog onduidelijk, laat staan de formatie. Wel staat vast dat Santos terugkeert in de punt van de aanval en ondersteund wordt door Anthony Limbombe. Het middenveld wordt ingevuld door Janio Bikel, Navarone Foor en Marcel Ritzmaier. Gregor Breinburg is net als tegen PSV ook zaterdagavond tegen sc Heerenveen waarschijnlijk niet van de partij.

Vermoedelijke opstelling NEC: Jones; Kane, Van Eijden [C], Dumic, Woudenberg; Bikel, Foor, Golla; Appiah, Santos, Limbombe.

Foto: Rob Koppers