Nadat NEC afgelopen weekend de rode lantaarn weer overdroeg aan Roda JC, wacht er deze speelronde wederom een finalewedstrijd. De mannen van Anton Janssen gaan zaterdag op bezoek in Heerenveen om aan te mogen treden tegen de plaatselijke SC. De wedstrijd staat onder leiding van Tom van Sichem en assistenten Brink en Hoksbergen. Aanvang van het duel is 19.45 uur in het Abe Lenstra stadion.
Waar iedere fanatieke NEC-supporter goede moed had op een goede afloop afgelopen zondag tegen FC Utrecht, ging men toch ietwat teleurstellend naar huis. Tegen degradatieconcurrent FC Utrecht werd in de eigen Goffert met 2-2 gelijkgespeeld. NEC kwam tot tweemaal toe terug van een achterstand en met iets meer fortuin en geluk had men 3 punten kunnen pakken in plaats van 1.
Dat het veldspel van beide ploegen in deze wedstrijd niet naar behoren was had men van te voren kunnen incalculeren, maar dat beide elftallen ontzettend veel strijd en karakter toonden was voor beide supportersgroepen erg aantrekkelijk. Er werd voor elke bal enorm gestreden en de wil om te winnen spatte er aan beide kanten vanaf. NEC kwam op achterstand na een (domme) overtreding van Ryan Koolwijk op het middenveld, waaruit Tommy Oar de bal rechtstreeks op het hoofd van de ingelopen Dave Bulthuis legde en Dennis Gentenaar met een kopbal kansloos liet; 0-1. Na de zoveelste tegentreffer te moeten incasseren gingen de Rood-Groen-Zwarten op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er dan ook. Na een strakke vrije trap van Ryan Koolwijk was het NEC-topscorer Michael Higdon die met enig fortuin voor de gelijkmaker zorgde en z’n totaal opkrikte naar 12 doelpunten in de Eredivisie. Na de gelijkmaker golfde het veldspel op en neer en leek men met een gelijke stand te gaan rusten, maar toch gingen de Domstedelingen met een voorsprong aan de haal. Na een goede loopactie van FC Utrecht-vedette Jens Toornstra belandde zijn bal achter Dennis Gentenaar die vanaf punt 16-meter zachtjes werd voorgetrokken.
Na de rust zette NEC aan en was het wachten op de verdiende 2-2. De 2-2 kwam er in naam van Jakob Jantscher die een goede voorzet van Christoph Hemlein bekroonde met een droge kal en de uitgekomen Robin De Ruiter kansloos liet. Het slotoffensief van NEC werd ingezet, maar het geluk zat helaas niet mee aan Nijmeegse zijde. Zodoende moesten beide elftallen genoegen nemen met een puntenverdeling en schiet zowel NEC als FC Utrecht er bar weinig mee op.
Aanstaand tegenstander SC Heerenveen presteert zoals SC Heerenveen hoort te presteren. De mannen van Marco van Basten staan op een keurige 6e plaats met 43 punten uit 28 duels. Vorig weekend werd er echter nog kansloos verloren in Rotterdam van Feyenoord met 2-0, maar wanneer de Friezen tegen lagergeklasseerde clubs spelen weten ze haast altijd de volle buit te pakken.
De confrontatie tussen de Friezen en de Nijmegenaren stond 20 keer eerder op het programma in Heerenveen.  SC Heerenveen won 11 maal en NEC nam 5 keer de volle buit mee terug naar Nijmegen. De laatste overwinning van NEC dateert van 12 augustus 2012 toen er met 0-2 werd gewonnen dankzij goals van Melvin Platje en Pavel Cmovs. SC Heerenveen weet al 3 seizoenen op rij niet te winnen van NEC in eigen huis.
NEC-trainer Anton Janssen kan net zoals tegen FC Utrecht nog altijd niet beschikken over Marcel Stutter en ook Victór Pàlsson is nog altijd geschorst na z’n charge op Roda JC-spits Frank Demouge. Marco van Basten kan tegen NEC buiten de geschorsten Van Anholt en Küm ook niet beschikken over Mitchell Dijks (lies), Jukka Raitala (vinger) en Anthony Lurling (knie). Ramon Zomer keert weer terug in de wedstrijdselectie van de Friezen en zal naar alle waarschijnlijkheid ook aan de aftrap verschijnen.
Aangezien dit een wedstrijd is waarbij de verwachten minder hoog gespannen zullen zijn dan tegen concurrenten FC Utrecht, Roda JC of RKC zou het zomaar kunnen zijn dat NEC ons weet te verrassen met een klinkende overwinning in het Noorden van Nederland. Met alleen de juiste passie, inzet en mentaliteit die werd geuit tegen FC Utrecht, is NEC ook in Heerenveen zeker niet kansloos!
Vermoedelijke opstelling NEC: Gentenaar, Vermijl, Van Eijden, Nielsen, Leiwakabessy; Koolwijk, Conboy, Rieks; Jantscher, Higdon, Hemlein