Het Abe Lenstra Stadion in Frieslad fungeert zaterdagavond als toneel van sc Heerenveen – NEC en leidt daarmee het nieuwe Eredivisieseizoen in voor beide clubs. De missie is aan de vooravond van de nieuwe jaargang duidelijk voor zowel de noordelingen als de Nijmegenaren: zichzelf na 34 competitiewedstrijden terugvinden in het linkerrijtje.
Alex Pastoor neemt per 1 juli jongstleden de honneurs waar in De Goffert. De 44-jarige keuzeheer volgt Wiljan Vloet op, die na een periode van anderhalf jaar koos voor een functie als algemeen directeur bij eerstedivisionist Sparta Rotterdam. Hij steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken: ”Ik houd van logisch voetbal waarbij bijvoorbeeld veel aandacht wordt besteed aan het vrijlopen. We gaan aanvallend en proberen mooi voetbal te spelen”, beloofde Pastoor, die Excelsior vorig jaar in de hoogste Nederlandse klasse hield, al bij de eerste training.
De geboren Amsterdammer kende met zijn equipe een degelijke oefencampagne ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Met de amateurverenigingen Beuningse Boys (11-0) en AWC Wijchen (0-7) werden korte metten gemaakt, terwijl ook de Deense bekerwinnaar FC Nordsjælland (0-1), de Belgische Eersteklasser Oud-Heverlee Leuven (0-2) en eerstedivisionist FC Eindhoven (0-1) klop kregen van de Gelderse formatie. De laatste twee vriendschappelijke duels verliepen acceptabel met een nederlaag tegen Real Mallorca (0-1), uitkomend in de Spaanse Primera Divisón, en een gelijkspel met Noord-Franse Valenciennes (1-1). Balans na zes oefenwedstrijden: vijf overwinningen, één puntendeling en één verliespartij, met de doelcijfers 23-2.
NEC verloor deze zomer een aantal dragende krachten. Zo signeerden topscorer Björn Vleminckx en patron Niki Zimling een contract bij de Belgische topclub Club Brugge en kozen middenvelders Bas Sibum en Lorenzo Davids voor een Duits avontuur bij respectievelijk Alemannia Aachen en promovendus FC Augsburg. Daarentegen stond de komst van Ryan Koolwijk, Stef Nijland (huur), Melvin Platje, Nick van der Velden en Abdisalam Ibrahim (huur) naar de Keizerstad. Verder bestaat de kans dat sterkhouders als Lasse Schöne, John Goossens en Jasper Cillessen de club nog voor het sluiten van de transfermarkt eind deze maand de rug toekeren, al lijkt de club zelf ook nog niet klaar met het aantrekken van nieuwelingen.
De bespelers van De Goffert maakten een tamme indruk tegen Real Mallorca, dat de afgelopen jaargang in Spanje afsloot met een zeventiende plaats, en gingen uiteindelijk met minimaal verschil de boot in. Ook tegenstander Heerenveen kruiste in aanloop naar de seizoensouverture de degens met de Spaanse eindlandbewoners. De Friezen verloren met 0-2 en brachten daarmee het aantal nederlagen in de voorbereiding op twee. Eerder was het Belgische AA Gent (1-4) al te sterk gebleken. De manschappen van Ron Jans, die ondanks een teleurstellend debuutjaar nog altijd actief is bij Heerenveen, werkten verder nog zes andere oefenmatchen af. Balans: zes maal winst en twee keer verlies, met de doelcijfers 34-13.
Heerenveen moet het komend weekeinde in elk geval stellen zonder Geert Arend Roorda. De talentvolle middenvelder, die ook nog even aan NEC werd gelinkt, werd ondanks interesse van het Belgische Standard Luik behouden voor De Superfriezen, maar brak enkele dagen na het afketsen van die transfer zijn kleine teen en mist zodoende de competitiestart. Trainer Jans is niet te spreken over zijn huidige spelersgroep: ”We hebben een smalle selectie. Ik geloof niet dat wij elke wedstrijd met dezelfde elf zullen starten”, aldus de oefenmeester, die afgelopen zomer spelers als Christian Grindheim, Philip Haglund, Calvin Jong-A-Pin, Gerry Koning en Mika Väyrynen zag vertrekken.
SC Heerenveen – NEC staat zaterdagavond onder leiding van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. De 43-jarige Veldenaar wordt in het Abe Lenstra Stadion geassisteerd door Dhr. Buijk en Dhr. Hoksbergen. Dhr. Gerritsen fungeert als vierde official.