SC Heerenveen en NEC, het affiche voor de vooravond aanstaande zaterdag, hebben niet veel gemeen. Toch hadden beide clubs in de transferperiode dezelfde zorg: het kwijtraken van de spits en topscorer.
Nationaal gezien was er een heuse transfersoap rondom Bas Dost. De topscorer van de Friezen leeft in onmin met trainer Jans en is zelfs zelden basisspeler, ondanks de forse investering die de Friezen in hem deden afgelopen zomer. Desondanks bewijst Dost in de minuten die hij wél krijgt met acht goals in negentien wedstrijd wel degelijk de interesse van Ajax te verdienen.
In Nijmegen vreesde men vooral voor het vertrek van Eredivisie-topscorer Vleminckx. De Belgische targetman is uitgegroeid tot een ware goalgetter en wist dit seizoen al zeventien keer het net te vinden. Uiteindelijk bleek de interesse van een handvol Engelse clubs niet genoeg om de ‘Stier van Puurs’ te verleiden, sterker nog: niet één bod van NEC is geaccepteerd op de topschutter. Zowel NEC en SC Heerenveen kunnen dus aantreden met hun beste spits, de kans dat de thuisploeg dit doet, lijkt echter klein.
In de spits krijgt namelijk al maanden de aanvallende middenvelder Victor Elm de voorkeur. De linkspoot is lang, sterk aan de bal maar heeft niet het nodige killersinstinct. Op de Friese vleugels zijn Oussama Assaidi en Roy Beerens de smaakmakers. Toptalent Filip Djuricic smacht ook naar speelminuten, de ‘Cruijff van de Balkan’ moet het echter vooral doen met invalbeurten. Achterin is het grootste bespreekgeval aanvoerder Michel Breuer. Vorige week werd de centrumverdediger zelfs weggehoond door zijn eigen fans na een ontzettend slechte wedstrijd.
Bij NEC keert Bram Nuytinck vermoedelijk terug in het centrum van de verdediging na een schorsing. Gabor Babos keepte vooralsnog één wedstrijd in Jong NEC en dit lijkt niet genoeg om dusdanig ritme te krijgen om een basisplaats af te dwingen.