Na een teleurstellende interlandweek van ‘ons Oranje’ staat er zaterdag eindelijk weer competitievoetal op het programma. NEC gaat in speelronde vijf op bezoek bij Roda JC uit Kerkrade. Het duel tegen ‘De Koempels’ vangt zaterdagavond om 18.30 uur aan en wordt geleid door Bjorn Kuipers.

Geen EK?
Hoewel het niet van belang is voor deze wedstrijd willen we er toch even wat over zeggen. Oranje heeft zichzelf, maar ook de supporters en voetballend Nederland een slechte dienst bewezen. In eigen huis werd vorige week donderdag kansloos met 0-1 verloren van IJsland. Luttele dagen later werd er in de heksenketel van Konyaspor wederom een nederlaag geleden. Nederland verloor maar liefst met 3-0 van Turkije. Het EK lijkt hierdoor verder weg dan ooit. Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk met vrijwel dezelfde spelers die er in de finale tegen Spanje en ½ finale tegen Argentinië stonden? Niemand weet het exact… Maar goed, op naar de orde van de dag. Ons NEC speelt in Kerkrade een heel belangrijk duel tegen naarste concurrent Roda JC.

Prima start
Voor NEC is het seizoen als promovendus meer dan goed begonnen. In de voorgaande vier wedstrijden werden zes punten bijeen gesprokkeld tegen Excelsior, Heracles, Ajax en Willem II. Aanstaand weekend reist NEC af naar Kerkrade voor het treffen met die andere promovendi Roda JC. De zes punten werden tegen Excelsior en Willem II met de minimale score bereikt. In de eerste speelronde was een afstandsschot van Navarone Foor nodig om de ban te breken. De middenvelder deed dit in de 87e minuut. Een week later verloor men kansloos met 3-0 in Almelo. De week daarop kwam Ajax op bezoek in De Goffert. Niet dat Ajax zo oogstrelend speelde, maar NEC was onmachtig om het de defensie van Ajax moeilijk te maken. De Amsterdammers keerden met een 2-0 zege terug naar de hoofdstad. Twee weken geleden op 28 augustus won NEC met 1-0 in Tilburg van Willem II. Een benauwde en een ietwat onverdiende zege, maar wie maalt er om? Niemand lijkt ons. De verdediging stond als een huis en de man in vorm schoot NEC wederom naar de zege. Navarone Foor verkeert in bloedvorm en is van grote waarde voor dit NEC.

Ontketend Roda JC
De Limburgers, die door het oog van de naald  kropen in Breda, zijn net als NEC naar één jaar weer terug in de Eredivisie. De Limburgers zijn het seizoen uitstekend begonnen. Uit de voorgaande vier wedstrijden werden drie overwinningen geboekt. Zodoende bevindt men zich in de top van de Eredivisie. Er werden knappe overwinningen geboekt op Heracles Almelo, De Graafschap en AZ. Tussendoor werd er verloren van Vitesse. Roda JC is hierdoor dus nog ongeslagen in eigen huis en mag er gerust worden gesproken van een ontketend Roda JC. Aan NEC om Roda JC met beide benen op de grond te zetten. Bij Roda JC is Anco Jansen vlak voor het verstrijken van de transferdeadline vertrokken naar Turkije. Daar tegenover verwelkomden de Limburgers twee voorhoede spelers, genaamd Juric en Boakye. Laatstgenoemde komt op huurbasis over van Atalanta Bergamo uit Italië. Juric, Australisch-international en uitkomend voor Western Sydney, stapte al eerder over naar Kerkrade en is speelgerechtigd verklaard voor het duel met NEC.

Historie
Wie de historie tussen beide elftallen opent ziet een groot contrastverschil. Roda JC is angstgegner nummer één voor de Nijmegenaren. Van de voorgaande 32 edities in het Parkstad Limburg-stadion won de thuisploeg er maar liefst 22. NEC slechts 4. Zes keer eindigde het in een gelijkspel. Vorig seizoen won NEC beide wedstrijden. In Zuid-Limburg werd het 0-1 en in het eigen Goffertstadion met 3-0. De laatste keer dat deze wedstrijd in de Eredivisie werd gespeeld én NEC won was in 2008. Vleminckx was toen de matchwinner door de enige treffer te maken.

Wedstrijdselectie
NEC-trainer Ernest Faber kan tegen concurrent Roda JC over een vrijwel volledige selectie beschikken. Zoals bekend is Tom Daemen vlak voor het verstrijken van de transfermarkt via de achterdeur vertrokken naar Go Ahead Eagles en heeft men spits en Roemees international Mihai Roman weten te strikken. Of Roman de gehele 90 minuten volmaakt lijkt onrealistisch. De spits moet wennen aan de manier van trainen en cultuur, maar hij zal zeker minuten maken kondigde trainer Faber aan. Enfant terrible Anthony Limbombe lijkt tegen Roda JC niet op een basisplaats te kunnen rekenen. Faber geniet de voorkeur van Sleegers en Santos.

Zaterdagmiddag reizen er ongeveer 250 NEC-supporters mee af naar Kerkrade.

Vermoedelijke opstelling NEC: Hálldorsson; Kane, Van Eijden, Golla, Buysse; Bikel, Foor, Ritzmaier; Rayhi, Santos, Sleegers