In speelronde 27 staat er een heel belangrijke wedstrijd op het programma voor NEC. De Nijmegenaren moeten het in Kerkrade opnemen tegen het mede-geplaagde Roda JC. De Limburgers bezetten de laatste plaats in de Eredivisie met slechts 22 punten uit 26 duels, maar NEC doet het vooralsong niet veel beter met 25 punten uit 26 duels. De kelderkraker in Kerkrade begint zaterdag om 18.45 uur en zal worden geleid door Pieter Vink en assistenten Geutjes en Siebert.
Nadat NEC zich in de eigen Goffert verslikte in een kwalitatief beter PSV moesten de mannen van Anton Janssen aantreden in Zwolle tegen het plaatselijke PEC. Het werd een waar doelpuntenfestijn met uiteindelijk geen winnaar; 3-3.

PEC Zwolle begon voortvarend en kwam al naar 6 minuten op voorsprong door Guyon Fernandez. De ex-Feyenoorder startte op het juiste moment en liet Kalle Johnsson kansloos in een een-tegen-een situatie. Wederom kwam NEC op achterstand en wederom hield NEC wéér niet de heilge ‘nul’. Maar NEC ging niet met de koppen naar beneden voetballen en wilden al gauw de achterstand ongedaan maken, alleen werd een grote kans van Foor niet verzilverd in een doelpunt. Aan de andere kant nam Klich aan PEC’s zijde een vrije trap vanaf links die langs alles en iedereen ging en pardoes in de lange hoek viel achter Kalle Johnsson; 2-0. Nog voor de thee kwam NEC op 2-1. Na een afgeslagen corner schoot Soren Rieks al zijn frustratie af op de bal die kiezelhard in het net achter PEC-doelman Boer belandde.

Na de onderbreking was het NEC dat voor de gelijkmaker ging. Na een vlotte aanval over rechts was het de Manchester United-huurling Marnick Vermijl die een fijne voorzet afleverde op NEC-topscorer Michael Higdon. De Engelsman twijfelde geen moment en tikte de bal van dichtbij raak. De stand werd gelijk getrokken door NEC en het vertrouwen groeide enorm bij de Nijmegenaren. De onvermoeibare Soren Rieks had de 2-3 op de slof, maar in plaats van een voorsprong voor NEC kwam uit het niets de 3-2 voor PEC Zwolle op het scorebord. Een vrijstaande Joost Broerse kon frank en vrij richting de 16-meter dribbelen en met een verwoestende knal voor de 3-2 aantekenen. Nog geen kwartier later werd het wederom gelijk. Soren Rieks was wederom de doelpuntenmaker na een piekfijne voorzet van linksback Kevin Conboy. 

Na nog enkele mogelijkheden te hebben mogen noteren aan beide zijden bleef de wedstrijd steken op een gelijkspel; 3-3.

Roda JC speelt net als NEC een wisselvallig en matig seizoen. De Zuid-Limburgers hadden in de zomer flink ingekocht met namen als Kali, Ramos, Van Peppen en Németh, maar alle 4 haalden ze hun niveau bij lange na niet. Tussentijds werd ook nog Ruud Brood ontslagen en moest de onervaren John Dahl Tomasson Roda JC op dat moment voor de Eredivisie behouden. Vorige week gingen de Koempels kansloos met 3-0 onderuit in Arnhem tegen Vitesse. In deze wedstrijd kreeg Roda JC alweer haar 9de (!) rode kaart van het seizoen.

Het duel tussen Roda JC en NEC in Kerkrade stond 31 keer eerder op het programma. Roda JC won 21 keer, NEC 4 keer en 6 keer eindigde het duel in een gelijke stand. De laatste overwinning van NEC in Kerkrade was in het seizoen 2007/2008. Onder leiding van Mario Been werd er destijds met 0-2 gewonnen.

Anton Janssen kan net zoals vorige week tegen PEC Zwolle over een fitte selectie beschikken. Alleen Marcel Stütter ontbreekt nog altijd wegens zijn revalidatie aan zijn knie. Daarnaast is Rens van Eijden wegens zijn 5de gele kaart van het seizoen automatisch voor één duel geschorst. Roda JC-trainer John Dahl Tomasson kampt het gehele seizoen al met fikse tegenslagen en schorsingen. Zo zijn Anco Jansen, Bart Biemans, Henk Dijkhuizen, Kristian Németh en Guus Hupperts er zaterdag zeker niet bij en is het nog een vraagteken of Frank Demouge en Mark-Jan Fledderus het duel met de Nijmegenaren gaan halen. Verder is Bonevacia naar aanleiding van zijn directe rode kaart automatisch geschorst voor het treffen met NEC. Daarentegen keren de geschorsten Kees Luijckx en Guy Ramos weer terug van hun schorsingen.

Met nog 8 wedstrijden voor de boeg wordt het de hoogste tijd voor een driepunter. Deze wedstrijd is misschien nog wel veel belangrijker dan de derby tegen Vitesse. Dit zijn wedstrijden waarin je je moet laten zien. Dit is de wedstrijd van het jaar geworden voor Nijmegen en omstreken. NEC móet winnen om van die troosteloze 17de plaats af te komen en Roda JC móet en zal er alles aan willen doen om de 3 punten in eigen huis te houden. Alleen met passie, bloed, zweet en ontzettend veel tranen van blijdschap keert men zaterdagavond om 21.00 uur terug naar Nijmegen! Come on NEC!

Vermoedelijke opstelling NEC: Johnsson, Vermijl, Nielsen, Haitz, Conboy; Koolwijk, Stéfanik/Palsson, Rieks; Jahanbakhsh, Higdon, Foor/Jantscher