Na de afgelasting van afgelopen dinsdag en de resultaten van de concurrenten afgelopen week kan NEC bij twee winstpartijen de gevarenzone voorlopig vaarwel zeggen. Daarvoor moet zondag eerst gewonnen worden van RKC Waalwijk.
De geel-blauwen zijn met afstand de minste ploeg in de Eredivisie. Toch wist het eerder dit seizoen relatief eenvoudig te winnen bij een toen dolend NEC. Grote smaakmaker bij de Waalwijkers was toen Derk Boerrigter. De door FC Twente en Ajax opgeleide speler werd na promotie weggeplukt bij FC Zwolle. Het is één van de vele jonge talenten de kans heeft om zich bij RKC te ontwikkelen. Zo proberen ook Charlison Benschop, Fouad Idabdelhay, Kemy Augustien en bijvoorbeeld Gijs Luirink zich in de kijker te spelen van grotere clubs.
Nog niet zo lang geleden werd in Waalwijk een financieel debacle (en dus een faillisement) afgewend. In het beleid is dit ook duidelijk terug te zien. Veel gehuurde spelers of jongens die al hebben aangetoond het Eredivisieniveau vooral níet aan te kunnen. Trainer Ruud Brood heeft dan ook weinig te verliezen. Zijn ploeg speelt bij vlagen fris, aanvallend voetbal maar persoonlijke fouten leiden steevast tot tegendoelpunten. De Israëlische keeper Levita steekt hier, ondanks de drukte voor zijn doelgebied, regelmatig een stokje voor. De goalie begon als tweede keus maar weet nu Jurgen Wevers achter zich te houden. Al enkele malen wist hij zich uitstekend te onderscheiden in positieve zin.
Door de positief uitvallende uitslagen elders kan NEC uitstekende zaken gaan doen komende weken. Als er van Willem II en RKC gewonnen wordt dan verlaat NEC (hopelijk definitief) de gevarenzone. Met de aanstaande terugkeer van John Goossens (en in later stadium misschien ook Lasse Schöne) lijkt NEC nog serieus een gooi te kunnen gaan doen naar een toppositie in het rechterrijtje van de Eredivisie. Dat zoveel clubs zo dicht bij elkaar staan heeft ook een groot nadeel. Twee verliesbeurten tegen deze concurrenten en we vinden NEC weer terug rond plaats 17. Of Wiljan Vloet wederom kiest voor Lorenzo Davids is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. Tegen Sparta vielen Rutger Worm en Mitchell Burgzorg in, voormalig basisspeler Fejzullahu bleef 90 minuten op de bank. Er valt dus nog genoeg te sleutelen aan het spel van de Nijmegenaren.