Na twee wedstrijden in eigen huis tegen FC Utrecht (2-0) en NAC Breda (1-1) speelt NEC zaterdag weer een wedstrijd op vreemde bodem. RKC Waalwijk is dan de tegenstander, dat wel een concurrent mag worden genoemd in de strijd om een plek in de play-offs voor Europees voetbal. De Waalwijkers staan op de elfde plaats en kunnen bij een overwinning in het linkerrijtje belanden.
Het was een teleurstellend resultaat vorige week tegen NAC Breda. De consorten van Alex Pastoor konden de overwinning op FC Utrecht geen mooi vervolg geven en mochten blij zijn dat ze aan het matige duel een punt overhielden. Ook RKC kon niet tevreden zijn over het spel van afgelopen weekeinde. RKC was vorige week machteloos in De Kuip en verloor met 2-0 bij Feyenoord. “Misschien was dit onze minste wedstrijd”, zei trainer Erwin Koeman na afloop tegenover de NOS. 
NEC speelde dit seizoen gelijk tegen de onderste vier clubs van de Eredivisie en ook RKC komt over het algemeen beter voor de dag tegen de hoger geklasseerde teams. Zo werd er gewonnen van PSV (3-2), FC Utrecht (4-0) en sc Heerenveen (0-2) en werd er gelijkgespeeld tegen VVV-Venlo (1-1) en verloren van Willem II (1-0) en PEC Zwolle (1-2). Bij een overwinning op NEC kan RKC stijgen naar de achtste plaats, terwijl het met een nederlaag op gelijke hoogte kan komen met de nummer dertien sc Heerenveen.
Veel supporters van NEC zullen nog veel mooie herinneringen hebben aan het Mandemakers Stadion. Op 29 mei 2003 schoot invaller Jarda Simr NEC vlak voor tijd naar Europees voetbal, waardoor NEC voor het eerst sinds 20 jaar weer uitkwam in Europa. Met minder plezier denken we terug aan de krachtmeting van vorig jaar. Zelden was NEC zo kansloos in een Eredivisieduel als vorig seizoen, toen de wedstrijd met 2-0 verloren ging. Grote man was Evander Sno, vorig seizoen nog de regisseur van RKC. Ook Rick ten Voorde kwam vorig seizoen nog uit voor de Waalwijkers en maakte als huurling van NEC het tweede doelpunt. 
Ten Voorde verschijnt morgen aan de basis tegen zijn oude club, maar Sno zal pas in het volgende kalenderjaar weer in actie komen. De middenvelder is deze week geopereerd aan zijn hart en verschijnt in januari waarschijnlijk pas op het trainingsveld. Verder ontbreken Danny van den Meiracker, Geert Arend Roorda, Stijn de Looijer en Youri Loen bij NEC. Ryan Koolwijk keert terug van een schorsing en is weer inzetbaar voor Pastoor. 
Bij RKC zijn Richard Barroilhet, Peter Jungschläger, Mark Janssen en Guy Ramos er niet bij door blessures. Het duel begint om 18:45 uur en staat onder leiding van arbiter Eric Braamhaar.