NEC is momenteel nog zoekende naar de juiste vorm. Het elftal van Alex Pastoor dolf in de laatste twee competitiewedstrijden het onderspit tegen respectievelijk De Graafschap (1-0) en NAC Breda (1-2) en bereikte midweeks maar ternauwernood de derde ronde van de KNVB-beker. In Sittard werd eerstedivisionist Fortuna in een dramatisch duel pas na verlengingen aan de kant gezet (2-4). Zondagmiddag wacht een bezoek aan het sterk presterende RKC Waalwijk, dat als promovendus verrassend zevende staat.
Hoofdacoach Pastoor uitte na afloop van de bekerwedstrijd van dinsdagavond zijn ongenoegen over het spel van de Nijmegenaren, maar lijkt zijn draai zelf ook nog niet gevonden te hebben in de Keizerstad. De 45-jarige keuzeheer verruilde het nietige Excelsior deze zomer voor een contract bij NEC en weigerde gedurende de voorbereiding zijn ambities onder stoelen of banken te steken. Voorlopig bivakkeert NEC echter kleurloos in de middenmoot van de Eredivisie. In de eerste zes matchen werden slechts zeven punten vergaard, terwijl ook het spel weinig verheffend te noemen was.
Nick van der Velden is dicht bij zijn rentree namens NEC. De van AZ overgekomen Amsterdammer vormde de eerste vier duels, waarin de Nijmeegse formatie al haar punten tot nu toe verzamelde, samen met Ryan Koolwijk en Lasse Schöne het middenveld, maar raakte nadien geblesseerd. Inmiddels heeft Van der Velden de looptraining weer hervat, al ligt het niet de lijn der verwachting dat hij er tegen RKC al bij zal zijn. Naast het feit dat de dertigjarige rechtspoot nog niet helemaal fit is, fungeert teamgenoot en concurrent Ryan Koolwijk als reserveaanvoerder van NEC, terwijl Krisztián Vadócz, die de blonde voetballer verving tegen NAC, onlangs nog werd bewierookt door coach Pastoor.
Opponent RKC schoot als nieuwkomer in de hoogste Nederlandse klasse voortreffelijk uit de startblokken. Het team van Ruud Brood won van Roda JC Kerkrade (0-1), NAC Breda (2-1) en ADO Den Haag (0-1), terwijl Heracles Almelo op de eerste speeldag genoegen moest nemen met een punt (2-2). Verliespartijen tegen PSV (1-0) en AZ (1-2) waren vooraf ingecalculeerd, maar achteraf onnodig.
Rick ten Voorde staat sinds twee jaar bij NEC op de loonlijst, maar vertegenwoordigt dit seizoen op huurbasis de clubkleuren van RKC, dat zich woensdag middels een een zakelijke zege op de amateurs van FC Hilversum (0-3) schaarde bij de laatste 32 van het bekertoernooi. De 20-jarige midvoor was al tweemaal trefzeker, net zo vaak als collega-aanvaller Geoffrey Castillion, en is daarmee verantwoordelijk voor 25 procent van de Waalwijkse doelpuntenproductie. Andere spelers die positief opvallen zijn middenvelder Evander Sno en doelman Jeroen Zoet.
RKC – NEC staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. De 44-jarige Enschedeër wordt geassisteerd door Dave Goossens en Rob van de Ven. Edwin Boot zal fungeren als vierde official.