Zaterdagavond staat in het Philips Stadion de wedstrijd tegen regerend landskampioen PSV op het programma. Het duel tussen huidige nummer drie en twaalf van de Eredivisie staat onder leiding van Jochem Kamphuis. De leidsman geeft om 19.45 uur in Eindhoven het startsein. NEC mist zaterdagavond clubtopscorer Jay-Roy Grot.

100% score
PSV won net als lijstaanvoerder Feyenoord en achtervolger Ajax al de vijf haar wedstrijden na de winterstop. De laatste keer dat dat gebeurde is ruim tien jaar geleden. De drie clubs hebben door de zeges nog altijd de 100% score weten te behouden in 2017. Koploper Feyenoord gaat zondag op bezoek bij hekkensluiter ADO Den Haag en Ajax reist op haar beurt af naar Arnhem voor het treffen met Vitesse. PSV kan in het eigen Philips Stadion een goede slag slaan om in de race te blijven voor het kampioenschap. Ajax treft donderdagavond namelijk Legia Warschau in de Europa League en Feyenoord gaat op bezoek bij rode lantaarndrager ADO Den Haag. Daarentegen kan NEC na drie zeperds op rij wel weer een driepunter of gelijkspel gebruiken.

Knokkend PSV
De regerend landskampioen van Nederland heeft in het begin van de competitie te veel punten laten liggen om voor de derde keer op rij het kampioenschap binnen te slepen. Althans, dat werd enkele weken geleden geschreven in de landelijke media. Ondertussen winnen de mannen van trainer Philip Cocu telkens op wilskracht hun wedstrijden, is de achterstand geslonken en wachten zij op een fout van Feyenoord en/of Ajax. Het voordeel van de Eindhovenaren ten opzichte van Ajax is dat PSV doordeweeks geen Europese wedstrijden speelt. Uit de statistieken blijkt dat een ploeg doordeweeks in Europa uitkomt, in het weekend vaker punten verspeelt dan wanneer zij doordeweeks geen wedstrijd hebben.

PSV kreeg dit seizoen maar veertien tegentreffers. Dat is iets meer dan een halve goal per duel. Dat afzettend tegenover de 22 doelpunten dit seizoen van NEC lijkt NEC op voorhand kansloos. De Eindhovenaren scoorden van de traditionele top drie het minst. ‘Slechts’ 40 keer troffen de Rood-Witten het doel. Ajax maakt er 46 en koploper Feyenoord zelfs 58.

39 keer te gast, nul zeges
PSV heeft, als we de statistieken van de afgelopen jaren erbij pakken, geen kind aan NEC. Vorig seizoen won de thuisploeg echter nog met minimaal verschil: 2-1. Jürgen Locadia werd een kwartier voor tijd matchwinner. Maar eerder dit seizoen rolde PSV NEC in de eigen Goffert helemaal op. De Eindhovenaren scoorden binnen 25 minuten vier keer. In de laatste tien onderlinge ontmoetingen scoorde PSV 28 keer. NEC ging 39 keer eerder op bezoek in de Lichtstad en keerde telkens zonder overwinning terug in de Waalstad. Of daar zaterdagavond, gezien de huidige vorm van de Nijmegenaren, wél aanspraak op wordt gemaakt is vrijwel een utopie. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Zo won Go Ahead Eagles enkele maanden geleden thuis van koploper Feyenoord (1-0) en staan Sparta Rotterdam en Cambuur Leeuwarden in de halve finales van de KNVB Beker.

Blessures & schorsingen
Bij de Eindhovenaren is buiten Locadia iedereen fit bevonden voor het treffen met NEC. Bij de Nijmegenaren ontbreken daarentegen twee spelers. Fabian Gmeiner sukkelt nog altijd met een liesblessure en clubtopscorer Jay-Roy Grot is enkele weken uit de roulatie met een knieblessure. De 18-jarige Grot liep de blessure vorige week vrijdag tegen PEC Zwolle op, op het ‘niet al te beste’ kunstgrasveld van de Overijsselse club.

Bij NEC staan er zaterdagavond drie spelers op scherp. Bij een gele kaart missen Dario Dumic, Janio Bikel en André Fomitschow de uiterst belangrijke ontmoeting met Sparta Rotterdam. Mocht NEC tegen een onmogelijke achterstand aankijken, zou Hyballa er goed aan doen om het trio eerder te wisselen.