Zondagmiddag staat de een-na-laatste speelronde van het seizoen 2012/2013 op het programma. Alle negen duels zullen gelijktijdig om 12:30 uur worden afgewerkt. NEC gaat in Eindhoven op bezoek bij PSV. Terwijl de Nijmegenaren eigenlijk nergens meer voor strijden, doet PSV nog volop mee in de strijd om de tweede plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. Ook Feyenoord en Vitesse doen nog mee om deze plaats. Ajax zal zich naar alle waarschijnlijk zondag voor de derde keer op rij kronen tot kampioen van Nederland. FC Twente, FC Utrecht, sc Heerenveen en FC Groningen lijken de vier clubs te worden die om een Europa League-ticket zullen strijden in de play-offs, het gat met concurrenten Heracles Almelo, ADO Den Haag en NEC is vijf punten.
Vorige week ging het opnieuw grandioos mis bij NEC. De ploeg van Alex Pastoor reisde af naar Enschede voor het uitduel met FC Twente. De Nijmegenaren gingen echter kansloos met 5-2 ten onder. Al vroeg in de wedstrijd kopte Douglas de Tukkers naar 1-0. De score werd in de eerste helft verdubbeld door Luc Castaignos na een goede steekpass van Nacer Chadli. Vlak na rust bracht diezelfde Chadli de marge op drie. Nick van der Velden deed iets terug voor NEC door een vrije trap uitstekend in de linkerhoek te krullen. Twente-verdediger Bengtsson tekende even later aan voor de 4-1. Uit het niets maakte Erik Falkenburg er met een mooie volley 4-2 van en in blessuretijd zorgde Felipe Gutierrez voor de eindstand van 5-2. Een dramatische middag voor NEC.
Een week geleden had PSV een simpele middag in eigen huis. FC Groningen kwam op bezoek en werd met een 5-2 nederlaag weer terug naar het Hoge Noorden gestuurd. Vooral in de eerste helft was PSV oppermachtig. Binnen een kwartier stond de ploeg van Dick Advocaat al op een 3-0 voorsprong door doelpunten van Tim Matavz, Dries Mertens en Jeremain Lens. Vlak voor rust werd de marge vergroot tot vijf door Mark van Bommel en opnieuw Lens. Na de rust zakte PSV wat meer in en FC Groningen wist twee maal via Michael de Leeuw te scoren. Dit was echter lang niet genoeg om PSV punten af te snoepen en dus eindigde de wedstrijd in 5-2 in het voordeel van de Eindhovenaren.
                                   
Eerder dit seizoen ontmoetten beide ploegen elkaar al in de Goffert. Het duel eindigde toen in 1-1. Na tien minuten spelen openden de Eindhovenaren de score via Zanka. NEC gaf echter niet op en bleef vechten voor de gelijkmaker. In de slotfase gebeurde dit ook via Victor Pálsson, die de bal op prachtige wijze in de verre hoek achter doelman Waterman krulde. Vorig seizoen ging NEC maar liefst twee keer op bezoek in het Philips Stadion. In de beker schakelden de Eindhovenaren NEC uit door met 3-2 te winnen. In de competitie zegevierde PSV met 2-1 dankzij een laat doelpunt van Vennegoor of Hesselink.
Bij NEC zijn Ruud Boymans, Danny van den Meiracker, Sören Rieks en Jordy Tutuarima nog altijd uitgeschakeld wegens blessures. Youri Loen maakte na een lange periode van revalidatie maandagavond zijn rentree bij Jong NEC/FC Oss. Vermoedelijk maakt hij deel uit van de wedstrijdselectie voor de wedstrijd tegen PSV. Nathaniël Will viel geblesseerd uit in de wedstrijd tegen Twente, maar hij lijkt tegen PSV wel inzetbaar te zijn. Michel Breuer is een twijfelgeval aan Nijmeegse zijde. Dick Advocaat zal het waarschijnlijk moeten stellen zonder Georginio Wijnaldum, hij kampt met een blessure aan zijn knie. Dit geldt ook voor Luciano Narsingh, die al bijna het gehele seizoen is uitgeschakeld wegens een knieblessure.
Het duel in Eindhoven zal worden geleid door scheidsrechter Bas Nijhuis. De heren Boonman en Van de Ven zullen hem assisteren, terwijl de heer Martens zal fungeren als vierde official.