NEC kan zich donderdagavond voor het eerst sinds elf edities plaatsen voor de halve finales van de KNVB-beker, wanneer het op bezoek gaat bij PSV. De Nijmeegse formatie baande zich via Fortuna Sittard, FC Volendam en de amateurs van Achilles’29 een weg naar de laatste acht van het bekertoernooi en is zodoende nog slechts twee overwinningen verwijderd van De Kuip.

Het elftal van Alex Patoor zal met vertrouwen toewerken naar de krachtmeting in Eindhoven. NEC won haar vier laatste officiële wedstrijden (drie beker, één competitie) op rij en liet bovendien geen enkel tegendoelpunt toe. Daardoor is een teleurstellende vijftiende plaats in de Eredivisie inmiddels verruild voor de elfde en de aansluiting met het linkerrijtje weer gevonden.

De Gelderlanders kenden een prima generale voor het treffen met PSV: zondagavond werd vrij gemakkelijk afgerekend met ADO Den Haag (2-0), dat zich door de nederlaag tevens gepasseerd zag worden door NEC. Lasse Schöne groeide in De Goffert uit tot uitblinker door beide doelpunten voor zijn rekening te nemen, maar ook centrumspits Género Zeefuik maakte indruk. Laatstgenoemde wordt dit seizoen gehuurd van nota bene PSV en bediende ploeggenoot Schöne bij de openingstrefffer op fraaie wijze.

Zeefuik hoopt zijn broodheer donderdag pijn te doen, maar gemakkelijk zal die opgave hoogstwaarschijnlijk niet zijn. PSV voert sinds het vorige speelweekend de Nederlandse competitie aan en geldt door de aanwezigheid van de vele individuele kwaliteiten als favoriet voor het kampioenschap. De manier waarop de manschappen van Fred Rutten echter uit startblokken kwamen na de winterstop, was weinig indrukwekkend. In Utrecht werden twee kostbare punten gemorst tegen de plaatselijke FC (1-1) en vrijdag camoufleerde een zege op Vitesse (3-1) het matige spel van de Brabanders.

PSV opende het bekertoernooi middels een eclatante overwinning op VVSB (0-8), waarna ook FC Lisse (3-0) en FC Twente (1-2) klop kregen. In de achtste finales bewees de vorige zomer van FC Groningen overgekomen Tim Matavž zijn waarde voor de Eindhovense vereniging. De Sloveense midvoor heeft zijn draai weliswaar nog niet helemaal gewonden in de Lichtstad, maar schoot zijn team met twee goals een ronde verder.

PSV – NEC staat onder leiding van Danny Makkelie. Het 29-jarige scheidsrechterstalent wordt in het Phillips Stadion bijgestaan door Dhr. Goossens en Dhr. Schiphorst. Dhr. Higler zal als eerste official fungeren.