Maar liefst drie hele dagen zitten tussen het duel van afgelopen zondag tegen SC Cambuur en die van woensdagavond in en tegen PEC Zwolle. De uitermate belangrijke wedstrijd tegen de Zwollenaren voor een plek bij de eerste acht op de ranglijst, start om 18.30 uur en staat onder leiding van arbiter Edwin de Graaf.

‘Niet nu, dan morgen wel’
NEC nam het zondagmiddag in de 31e speelronde van de Eredivisie in de eigen Goffert op tegen degradatiekandidaat SC Cambuur. Hoewel het van beide kanten geen hoogstaand niveau was, trok NEC toch aan het langste eind. En dat al voor de dertiende keer dit seizoen. De laatste keer dat NEC zoveel wedstrijden in een seizoen wist te winnen was in het jaar 2001/2002. Het eerste bedrijf tegen de Friezen was er eentje om gauw te vergeten. Het leek wel of beide ploegen zoiets hadden van ‘gebeurt het niet nu, dan morgen wel’. Gelatenheid en gemakzucht zijn denk ik de juiste woorden om de eerste 45 minuten te omschrijven. De tweede helft was van een heel ander niveau. NEC zette SC Cambuur sneller en beter vast rondom hun eigen zestien meter gebied, kwam tot goede uitgespeelde kansen en zag in minuut 54 Foor, dan wel niet Santos, de 1-0 aantekenen. Precies een kwartier later verdubbelde spits Roman de score. De Roemeen maakte zijn eerste treffer In Nijmeegse dienst. Een kwartier voor het einde van het duel deed SC Cambuur nog wat terug via Hoefdraad, maar van dat speldenprikje lag NEC niet echt wakker.  NEC trok hierdoor uiteindelijk, met veel moeite, de zege over de streep.

Vernedering eerste klas
Tegenstander PEC Zwolle van aanstaande woensdag trof afgelopen weekend echt een angstgegner in de vorm van AZ. De Zwollenaren wisten al zeven jaar op rij niet te winnen van de Alkmaarders. Ook afgelopen weekend liep het voor de manschappen van trainer Ron Jans uit op een deceptie. PEC Zwolle verloor met maar liefst 5-1. Dat is nog niet het ergste. Jans had bij een 3-1 achterstand al zijn wissels gebruikt en zag tot zijn ongeloof doelman Micky van der Hart ook nog rood pakken. Spits en gelegenheidskeeper Lars Veldwijk moest toen plots nog 25 minuten (!) het doel verdedigen. De uiteindelijk toegekende strafschop werd koeltjes binnen geschoten door Vincent Janssen; 4-1. Ook de 5-1 kwam op naam van Janssen, die daarmee zijn seizoensaantal opkrikte naar 25. Het werd een vernedering eerste klas voor de Overijsselse ploeg. PEC Zwolle lijkt hierdoor nog meer geneigd tot revanche en ziet in NEC een ideale prooi.

Historische duels
Bij duels tussen PEC Zwolle en NEC dwalen onze gedachten direct af naar het jaar 2008. NEC was destijds het lelijke eendje van de Eredivisie en werd ook nog uitgeschakeld door destijds Jupiler-League club PEC Zwolle. Vanaf dat moment veranderde er, zoals we weten, veel in positief opzicht in Nijmegen. Een andere minder leuke ontmoeting tussen beide clubs was die van woensdag 26 maart 2014. Een blunderende Dennis Gentenaar zorgde ervoor dat NEC niet afreisde naar De Kuip voor de bekerfinale. PEC Zwolle-verdediger Van der Werff schoot van ruim 25 meter op doel, maar Gentenaar dook opzichtig over de te pakken bal heen.
Zijn er dan echt geen leuke wedstrijden waarin een positief resultaat werd geboekt? Jawel hoor. Op 1 maart 2014 leek NEC met een 3-1 achterstand in het IJsseldelta Stadion af te stevenen  op een nieuwe nederlaag, maar een houdini-act van de Nijmegenaren leverden uiteindelijk toch nog een punt op; 3-3. PEC Zwolle is op het eerste oog een ware angstgegner voor NEC. De Nijmegenaren wonnen van de laatste tien ontmoetingen er geen één. Drie keer deelden het de punten en zeven keer stapte het als verliezer van het veld. Tijd voor NEC om daar woensdagavond een einde aan te maken en zichzelf officieus te plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal.

Wedstrijdselectie
NEC-trainer Ernest Faber heeft net als tegen SC Cambuur niet de beschikking over Rens van Eijden. De Brabantse mandekker kampt nog altijd met een rugblessure welke hem ook tegen SC Cambuur al aan de kant hield. Ook doelman Van Duin is nog altijd uit de roulatie. Daarentegen is iedereen fit genoeg bevonden om woensdag (morgen red.) de reis te maken naar Zwolle. Limbombe lijkt met Santos en Appiah opnieuw de voorste linie te bekleden en Golla en Dumic vormen het hart van de defensie. Doelman Jones zal opnieuw aanvoerder zijn.

Vermoedelijke opstelling NEC: Jones [C]; Kane, Dumic, Golla, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Foor; Limbombe, Santos, Appiah