Deze doordeweekse wedstrijd staat in het teken van de halve finale in de KNVB-beker. Beide halve finalisten mogen zich opmaken voor een intense wedstrijd  waar veel op het spel staat, namelijk het behalen van de finale in de Rotterdamse Kuip op 20 april om 18.00 uur. De wedstrijd van aanstaande woensdag in het Ijsseldelta Stadion zal worden geleid door Makkelie en assistenten Jansen en Olde Olthof en begint om 20.45 uur.
Beide elftallen hebben voorafgaand aan dit duel redelijk wat vertrouwen getankt voor het treffen van aanstaande woensdag. PEC Zwolle verloor nipt, maar niet kansloos in Alkmaar met 2-1 en NEC kwam met 10 man terug van een 2-0 achterstand tot uiteindelijk 2-2. Bij NEC kreeg verdediger Rens van Eijden een rode kaart en scoorden Michael Higdon en Soren Rieks voor de Nijmegenaren. Dit punt werd enorm uitbundig gevierd en gekoesterd, want ieder punt is meegenomen in strijd tegen degradatie/na-competitievoetbal.
De wedstrijd PEC Zwolle – NEC stond nog nooit eerder op het programma in de historie van het vaderlandse bekertoernooi. Wel werd er 9 keer eerder gespeeld tegen elkaar in de Eredivisie in Zwolle. De gastheren wonnen 5 keer en NEC 2 keer. De laatste keer dat beide elftallen elkaar tegenkwamen was 2 maart jl. Destijds kwam NEC 2 keer terug van een achterstand en was 3-3 de uiteindelijk spectaculaire eindstand.

De wedstrijden die PEC Zwolle tot de halve finales hebben geleid zijn als volgt: Fortuna Sittard werd in het eigen Ijsseldelta Stadion met 2-0 verslagen, vervolgens ging ook 2de klasser Wilhelmina ’08 met 4-0 over de knie in Zwolle, werd er met 1-4 gewonnen op Woudenstein tegen Excelsior en wonnen de mannen van trainer Ron Jans de kwartfinale afgetekend met 5-1 van topklasser JVC Cuijk.

NEC moest een ietwat moeilijkere horde nemen richting de halve finale dan de Zwollenaren. De Nijmegenaren begonnen met een 0-8 overwinning in Harkema tegen Harkemase Boys, wonnen vervolgens met 0-1 van FC Eindhoven, rekende erna zelfs af door in de Euroborg met dezelfde cijfers te winnen van FC Groningen en tot slot werd in de kwartfinale FC Utrecht in de eigen Goffert verslagen met wederom 1-0. Opzich een opmerkelijke constatering als je kijkt naar de doelpunten tegen dit seizoen in de KNVB-beker. In geen enkele wedstrijd werd een doelpunt weggeven en dat afgezet tegen 71 (!) tegentreffers in de competitie.

NEC haalde 4 keer eerder de finale van het vaderlandse bekertoernooi. Helaas werd er 4 keer verloren. In 1973 was NAC te sterk, in 1983 Ajax, in 1994 Feyenoord en in 2000 Roda JC. De laatste keer dat NEC de halve finale van het bekertoernooi bereikte was in het seizoen 1999/2000. PEC Zwolle stond tweemaal eerder in finale van de beker. Ook voor de Zwollenaren gingen beide finales verloren. In 1928 was RCH te sterk en in 1977 werd er in Nijmegen verloren van FC Twente.

NEC-trainer Anton Janssen kan tot zijn teleurstelling niet beschikken over smaakmaker en kilometervreter Soren Rieks. De Deense middenvelder liep tegen FC Utrecht tegen zijn 2de gele kaart aan van dit bekertoernooi en is daardoor automatisch één wedstrijd geschorst. Verder kan Janssen nog altijd geen beroep doen op Marcel Stutter en Victór Pàlsson die disciplinair is geschorst. PEC Zwolle-trainer Ron Jans kan vrijwel over een fitte selectie beschikken. Feyenoord-huurling Mokotjo is al enkele weken terug van zijn blessure en zal dus naar alle waarschijnlijkheid ook aan de aftrap verschijnen. Guyon Fernandez is sinds enkele weken weer bij de selectie gehaald door Ron Jans nadat hij disciplinair uit de selectie werd gezet en ook Daryll Lachman is voldoende hersteld van zijn blessure en maakte afgelopen weekend speelminuten tegen AZ.

Een halve finale beker maak je met een club als NEC niet vaak mee, al doet de geschiedenis anders spreken. Maar het feit dat we de halve finale hebben weten te bereiken zegt al genoeg. Er moet net als in de voorgaande bekerwedstrijden power, strijd en wilskracht worden geleverd en dan kunnen we net zoals in de eerdere vier edities met meer dan 15.000 man afreizen naar De Kuip. Come on NEC!

Vermoedelijke opstelling NEC: Gentenaar, Vermijl, van Eijden, Nielsen, Leiwakabessy; Conboy, Koolwijk, Gravenberch; Jahanbakhsh, Higdon, Hemlein