NEC is bezig aan een uiterst belangrijke fase in de Jupiler League. Het is aanhaken of afhaken voor de ploeg van trainer Adrie Bogers. Ja, nu al. De uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard van aanstaande vrijdag kan met recht een zespuntenduel worden genoemd.

Na de winst op MVV van afgelopen vrijdag (4-1) lijkt NEC na een moeizame start de smaak te pakken te hebben. Om dat ook op de ranglijst tot uiting te brengen, is een zege op Fortuna Sittard meer dan nodig. De Limburgers kenden een uitstekende start en kunnen bij een zege op NEC al op zeven punten verschil komen. Wat te denken van koploper Jong Ajax, dat nu al vijf punten meer heeft dan de Nijmegenaren. En ja, het seizoen is vroeg en er komen nog zoveel wedstrijden, maar een achterstand van zeven of acht punten is in deze fase niet fijn om in te halen.

Stand
1. Jong Ajax 7-17
2. Fortuna Sittard 7-16
3. NEC 7-12
4. MVV 7-12
5. FC Oss 7-11

Aangezien de laatste ontmoeting tussen Fortuna Sittard en NEC overdreven gezegd plaatsvond voor de uitvinding van de kleurentelevisie kijken we nog even naar de duels van drie seizoenen geleden. In Sittard had NEC onder toeziend oog van liefst 1.500 toeschouwers geen enkele moeite door goals van Christian Santos, Anthony Limbombe en Alireza Jahanbakhsh. In Nijmegen was het zelfs nog makkelijker: het werd 5-1 voor NEC.

Fortuna
De tijd dat Fortuna Sittard een makkelijk te kloppen ploeg op een baggerveld was, lijkt nu voorbij. Fortuna maakt tot nu toe indruk in de Jupiler League en is misschien wel de grootste verrassing. Zelfs het veld is verbeterd in Sittard. Want ja, Fortuna speelt nog altijd op natuurgras en dat valt natuurlijk te prijzen.

Uitslagen
Fortuna Sittard – FC Dordrecht 5-1
Jong Ajax – Fortuna Sittard 4-2
Fortuna Sittard – Almere City FC 2-1
FC Emmen – Fortuna Sittard 0-0
Fortuna Sittard – FC Volendam 1-0
Fortuna Sittard – Jong AZ 5-1
Telstar – Fortuna Sittard 0-6

Aan de hand van trainer Sunday Oliseh, die in januari aantrad, en de eerder gekomen Turkse eigenaar is er weer hoop voor Fortuna. Bij de club blijft men nuchter, want er zijn immers pas zeven duels gespeeld. Fortuna haalde enkele goede spelers en trok ook nog een blik talentvolle Portugezen open. En dan loopt Perr Schuurs er ook nog rond. Met zijn zeventien jaar draagt hij al de aanvoerdersband. Gelukkig voor NEC is hij er vrijdag niet bij. De verdediger speelt interlands met Oranje onder 19.

Selectie NEC
Over interlands gesproken: daar heeft NEC ook last van. De club mist vrijdag Ferdi Kadioglu en Jordan Larsson tegen Fortuna. De thuisploeg kan naast Schuurs geen beroep doen op André Vidigal, die tegen Telstar als invaller nog drie keer scoorde. Omdat bij NEC ook Jari Schuurman geblesseerd is, lijkt Joey Sleegers een logische optie voor de nummer 10-positie. Of tovert Bogers een verrassing uit zijn hoge hoed? Vrijdag om 20:00 uur: Fortuna Sittard – NEC.

Foto: Rob Koppers