Na een kleine vier weken zonder Nederlands competitievoetbal mogen we dan zondag eindelijk weer. In de Nijmeegse “Bloedkuul” ontvangt NEC Willem II. De wedstrijd tegen de Tilburgers is de laatste van speelronde 18 en vangt zondag om 16.45 uur aan. Jochem Kamphuis is door de KNVB aangewezen om dit duel in goede banen te leiden.

Zonnig kuuroord
Een kleine twee weken geleden stapte NEC in het vliegtuig om een trainingskamp te beleggen in het zuiden van Spanje. De Nijmeegse selectie vertrok maandagochtend vroeg vanaf het Goffertstadion om een week te vertoeven in zonnige Marbella. In die week oefende NEC tegen PEC Zwolle. NEC won afgetekend met 3-1. Als we de foto’s en berichten mogen geloven was het een trainingskamp om je vingers bij af te likken. Luxe kuuroorden, zonnige stranden, velden als biljartlakens en bovenal een optimistische sfeer binnen het Nijmeegse kamp. Spelers waar veelvuldig aan wordt getrokken lijken vooralsnog in Nijmegen te blijven. Christian Santos, Rens van Eijden, Anthony Limbombe en Janio Bikel zijn zondag ‘gewoon’ van de partij tegen Willem II.

Boven verwachting
In de winterstop hebben jullie net als ik vast en zeker de huidige ranglijst enkele malen bekeken. Keer op keer betrap ik mezelf er op dat mijn club “gewoon” de zesde plaats van de Eredivisie bezit. De Nijmeegse formatie heeft een prestatie van jewelste neergezet en presteert ronduit boven verwachting. NEC heeft tot op heden al 27 punten gepakt en als de huidige selectie intact blijft kunnen de Nijmegenaren nog hoge ogen gooien deze jaargang. “Als” zijn termen die in de voetballerij zoals bekend geen garanties geven, maar stel dat het dan tóch gebeurd dan wil ik nog wel eens zien waar dít NEC eindigt…

Wispelturig Willem II
De Tricolores uit Tilburg kennen tot dusverre een wisselvallig seizoen. Waar men vorig seizoen op een knappe negende plaats eindigde, vindt men dit seizoen zichzelf terug op de dertiende plaats met 18 punten. Slechts negen punten minder dan NEC, maar NEC won twee keer zo vaak dan de Tilburgers. (8 om 4) De verliespartijen zijn vrijwel in evenwicht. NEC verloor er zes en Willem II zeven. Willem II zag voorafgaand dit seizoen enkele sterkhouders vertrekken. Samuel Armenteros, Ben Sahar, Mitchell Dijks en Jerson Cabral  vertrokken allen uit Tilburg. Dit heeft de mannen van Jurgen Streppel wel degelijk kracht en punten gekost. Willem II kent een vrij wispelturig seizoen. De Tilburgers scoren dit seizoen, gezien het gemiddelde van de andere clubs, bovengemiddeld, maar laten het vaak schieten op één goal. (0-1 NEC, 3-0 Ajax, 1-0 Feyenoord, 0-1 Zwolle, 2-1 FC Groningen, 2-1 Heracles en 2-3 Excelsior)
De Kruikenzeikers zijn al sinds 21 november van het vorige jaar ongeslagen. Na het gelijke spel tegen PSV werd er vervolgens met 2-3 gewonnen in Enschede van FC Twente, 3-0 van Cambuur Leeuwarden, gelijkgespeeld in en tegen Den Haag (1-1) en afgesloten met een 3-2 zege op Roda JC. De laatste nederlaag leed Willem II in eigen huis op 7 november tegen Excelsior. (2-3)

Historische duels
De wedstrijd NEC – Willem II stond veelvuldig op het programma de afgelopen jaren. Zowel in thuis als uitwedstrijden won NEC de meeste keren. Van de 25 ontmoetingen in De Goffert won NEC er elf. Willem II keerde zes keer met de drie punten richting Noord-Brabant. De laatste keer dat Willem II won in Nijmegen was in 2006. Door goals van Bobson en Assou-Ekotto namens Willem II en Brett Holman namens NEC, keerde men met de zege huiswaarts. Op 11 december 2010 won NEC voor de laatste keer van de Tricolores; 3-1. De laatste editie in De Goffert eindigde in een bloedeloos gelijkspel; 0-0.

Wedstrijdselectie
NEC-trainer Ernest Faber heeft voor het treffen met Willem II de beschikking over een fitte en volledige selectie. Zowel de met vaak blessure kampende Mihai Roman als de nieuwkomer Brad Jones zitten bij de selectie van zondag. Jones mag zich opmaken voor zijn eerste minuten in het rood-zwart-groen. Roman lijkt genoegen te moeten nemen met een plek op de reservebank. De opstelling lijkt hetzelfde als in de oefencampagne tegen PEC Zwolle.

Vermoedelijk opstelling NEC: Jones; Kane, Van Eijden, Golla; Woudenberg; Bikel, Foor, Breinburg, Appiah; Limbombe, Santos

Foto: Rob Koppers