Terwijl de hele Eredivisie inmiddels 23 wedstrijden er op heeft zitten hebben zowel NEC als Willem II nog een wedstrijd tegoed. Enkele weken terug was de sneeuwval de mat van de Goffert teveel geworden. Woensdag proberen ze het opnieuw.
Inmiddels is er flink wat veranderd voor beide teams. In de twee tussenliggende wedstrijden wist NEC de volle zes punten te pakken, Willem II moest het doen met 0 punten. Vooral de wedstrijd tegen ADO Den Haag, een directe concurrent, deed pijn. De Tilburgers speelden onthutsend zwak, verdedigden op diezelfde manier en verloren met 3-0.
NEC daarentegen wist beide wedstrijden (tegen RKC en NAC) in winst om te zitten en steeg daardoor naar de elfde plek. Lijfsbehoud lijkt een zekerheidje, zeker als er van Willem II wordt gewonnen. De Nijmegenaren zouden dan op een keurige tiende plek staan.
Willem II moet zich inmiddels echt zorgen gaan maken. De huurlingen die kwamen bleken directe versterkingen en scoorden beiden bij hun debuut. Stef Nijland (gehuurd van PSV) en Mitchell Donald (gehuurd van Ajax) zijn echter geen spelers die de ploeg op sleeptouw nemen. In het rommelende Tilburg is kwaliteit aanwezig, een team staat er (al jaren) niet.
In Nijmegen voltrok zich twee jaar geleden een zelfde probleem. Toentertijd kwam er met Bas Sibum een echte leider in de winterstop die voetballend misschien wel minder was dan zijn voorganger(s) maar wel de nodige structuur bracht. Het heeft NEC geen windeieren gelegd. De Nijmegenaren bleven maandenlang ongeslagen en haalden uiteindelijk Europees voetbal.
De trainer van de Tilburgers, Fons Groenendijk, had een jaar geleden nog de mogelijkheid het stokje over te nemen van succescoach Mario Been. Achteraf kan gesteld worden dat hij de interesse van NEC alleen gebruikte om een betere onderhandelingspositie te krijgen voor zichzelf. Daarnaast wilde hij Willem II verder omhoog stuwen en zag hij bij NEC minder uitdaging; hoe hij daar nu tegenover staat is onbekend. Wel lijkt het niet ondenkbaar dat Groenendijk bij een eventuele degradatie direct zijn spullen kan pakken.
In tegenstelling tot het eerdere duel kan Groenendijk nu wel een beroep doen op voormalig NEC-speler (maar nog steeds supporter) Frank Demouge. De spits was voor het afgelaste duel geschorst maar heeft deze schorsing inmiddels uitgezeten. Bij NEC ontbreken Saidi en Heubach wellicht door blessures. Ramon Zomer, Patrich Pothuizen en Jeffrey Sarpong zijn ziek en allen twijfelgeval voor de wedstrijd tegen de Tricolores.