Na de nederlaag tegen periodeconcurrent FC Volendam heeft NEC het winnen van de tweede periode niet meer in eigen hand. Bovendien moet de equipe van François Gesthuizen opnieuw tegen een ploeg uit het linkerrijtje aantreden. Excelsior is op Woudestein de tegenstander.

Stand tweede periode:
1. FC Volendam 8-19 +5
2. SC Cambuur 8-18 +12
3. NEC 8-17 +7
4. Jong Ajax 8-16 +9
5. De Graafschap 8-15 +9

Concurrenten FC Volendam en SC Cambuur moeten aantreden tegen FC Eindhoven en FC Dordrecht en hebben dus een op papier makkelijker weekend tegen NEC. Toch kan NEC terugkijken op een redelijke wedstrijd tegen Excelsior in strijd om de KNVB-beker. Na verlenging wonnen de Kralingers met 2-3, maar tot de 85’ste minuut was NEC de betere partij. Anthony Musaba was destijds met twee goals erg belangrijk voor NEC, maar Thomas Verhaar en Thomas Oude Kotte waren beiden op dreef en scoorden ook tweemaal.

Excelsior
Excelsior is net als NEC bezig aan een wisselvallig seizoen. Van de laatste acht competitiewedstrijden wonnen de Rotterdammers er drie (tegen FC Dordrecht 3-2, FC Den Bosch 5-4 en Roda JC 1-4), terwijl er verloren werd van Jong Ajax (1-3) en FC Volendam (1-2). Tegen De Graafschap, MVV en FC Den Bosch werden de punten gedeeld. Daardoor maakt Excelsior geen kans meer op de tweede periodetitel.

NEC en Excelsior troffen elkaar maar liefst 51 keer. Zestien keer won Excelsior, 24 keer NEC. De laatste jaren gaat het gelijk op. Van de laatste tien ontmoetingen won NEC er vijf, om vier van Excelsior. Slechts eenmaal mondde het uit in een gelijkspel. Dat was in het seizoen 2016/17, toen beide ploegen nog in de Eredivisie speelden.

Net als bij NEC zijn er ook bij Excelsior amper blessuregevallen. Tobias Kleijweg en Arsenio Valpoort zitten net als Norbert Alblas op de tribune, Stijn Meijer is er weer bij nadat hij vorige week zijn verstandskies had laten trekken. De basiself van NEC lijkt op één positie gewijzigd te zijn. Ole Romeny zal weer in de basis staan, dat gaat ten koste van Tom van de Looi. Zian Flemming zal daarom een linie terugzakken. Voor de thuisblijvers is het duel te volgen op het schakelprogramma van FOX Sports, via ons liveblog en via de radio met RN7.

Foto: Orange Pictures