Zondagmiddag 12.30 uur staat Gelderse derby weer op het programma. In stadion De Goffert strijden NEC en Vitesse om de Gelderse roem en eer. Na de ongelukkige nederlaag tegen koploper Feyenoord aast NEC op revanche.

Opgeheven hoofd
Lange tijd leek NEC thuis van Feyenoord te winnen, maar door twee klungelige doelpunten verloren de Nijmegenaren toch: 1-2. De Rotterdammers die voorafgaand aan het duel met 24 punten ongeslagen bovenaan stonden, werden in de eerste helft overbluft door een prima spelend NEC. Het felle jagen werd beloond met een doelpunt van Mohamed Rayhi. De aanvaller opende de score nadat ex-NEC’er Brad Jones bij het schot niet vrijuit ging. Tot aan de thee had NEC weinig van Feyenoord te duchten. NEC en Feyenoord zochten zo met een 1-0 tussenstand de kleedkamers op.

Na de onderbreking kroop Feyenoord wat meer uit hun schulp en ging de koploper op jacht naar de gelijkmaker. Deze viel dan jammer genoeg ook. In de 79e minuut werd een onschuldige Rotterdamse voorzet werd uitverdedigd door NEC, maar viel-ie daarna pardoes voor de voeten van ‘Danish Dynamite’ Nicolai Jørgensen: 1-1. Na de gelijkmaker leken beide ploegen genoegen te nemen met een puntendeling, totdat in de 93e minuut de bal plots tegen pinchhitter Michiel Kramer aankwam. Feyenoord en de 750 meegereisde Rotterdamse fans ontploften van vreugde en stalen in het hol van de leeuw alsnog de overwinning. NEC kon met opgeheven hoofd terugkijken op een prima wedstrijd en toeleven naar de derby tegen Vitesse.

Van domineren naar afwachten
Vitesse kende de voorbije jaren sportief gezien bijzonder succesvolle jaren. De Arnhemmers presteerden in het seizoen 2012/2013 onder toenmalig trainer Peter Bosz uitstekend en leken zichzelf zelfs te gaan opmaken voor de eerste landstitel in haar clubgeschiedenis. Met het geld van de miljardair Aleksandr Tsjigirinski en spelers als Marco van Ginkel, Wilfried Bony, Tomas Kalas, Patrick van Aanholt, Theo Janssen, Davy Pröpper, Mike Havenaar en Vako Qazaisvilli in de gelederen, deed Vitesse lang mee om het kampioenschap. Met een bijzonder knappe eindspurt ging de schaal bijna naar Arnhem, maar eindigde de Arnhemmers op de vierde plaats met slechts een paar punten achterstand op kampioen Ajax. De jaren daarna presteerde Vitesse ook prima, maar minder goed dan dat uitzonderlijke jaar. Niet vreemd, want sterkhouders als Bony, Van Ginkel, Pröpper, Van Aanholt en Havenaar verlieten allen het Gelredome voor een transfer naar een Europese topclub. In het seizoen daarna (2014/2015) eindigde Vitesse met een zesde plaats twee plekken lager.

Sinds die hoge eindklasseringen is het ietwat bergafwaarts gegaan met Vitesse. Men is van een dominante ploeg een afwachtende counterploeg geworden en heeft niet meer de status dat ze in het eigen Gelredome iedereen met de staart tussen de benen naar huis sturen. Op 17 september wonnen de Arnhemmers sinds februari 2016 weer eens een thuisduel. Go Ahead Eagles werd met 2-0 geklopt.