Na een interlandperiode waarin het Nederlands Elftal kansloos verloor van Frankrijk, maar zich wonderbaarlijk herstelde tegen Engeland, is-ie dan eindelijk daar: de Derby van Gelderland! Zondagmiddag is De Goffert het decor voor de 27ste NEC – Vitesse. Leidsman bij dit duel is de heer Danny Makkelie. Het duel begint zondag om 12.30 uur.

‘Rust en rivaliteit’
De rust lijkt weer teruggekeerd in Nijmegen. Nadat het de afgelopen weken enkel en alleen nog maar ging over onze algemeen directeur, Christian Santos, Rens van Eijden, de opstelling en de overstap van Faber naar FC Groningen maken de spelers zich op voor hét duel van het jaar. Althans, zo omschrijven wij het hier in Nijmegen. Het duel kent meer dan alleen 90 minuten voetbal. Het is een wedstrijd die het vaakst op het scherpst van de snede wordt gespeeld. Een strijd tussen Nijmegen en Arnhem.

‘’Neerwaarts’’
NEC lijkt het gemis van Santos toch niet te kunnen opvangen. De Venezolaanse spits werd drie duels geschorst na zijn vermeende elleboogstoot en heeft er reeds één duel op zitten. In Den Haag ging NEC op een pijnlijke manier onderuit. In de slotminuut scoorde ADO de enige treffer van de wedstrijd, maar wat nog meer opviel was de onmacht in de voorste linie. Limbombe, Grot en Appiah creëerden vrijwel geen enkele goed uitgespeelde aanval. De wedstrijd daarvoor werd nog knap een punt behaald in de ArenA tegen Ajax, maar de Nijmegenaren wonnen van de laatste zes duels slechts één keer. Een neerwaartse spiraal lijkt ingezet als je die vergelijkt met het begin van het seizoen, waarin NEC vriend en vijand verraste. Maar zoals wel vaker gezegd is de Eredivisie een competitie an sich en zullen de prijzen pas verdeeld worden aan het einde van de rit.

Wisselvallig
Aan de andere kant van de Waal zit Vitesse zo ongeveer in hetzelfde schuitje. De Arnhemmers wonnen dan wel drie van de laatste zes duels, maar hebben slechts drie punten meer dan NEC.  Sinds Peter Bosz Vitesse in de winterstop verliet voor Maccabi Tel Aviv presteren de geel-zwarten wisselvallig. De ene week spelen ze de sterren van de hemel en een week later verliest men kansloos van Willem II en Feyenoord. Met de begroting van Vitesse, horen de Arnhemmers zich minimaal te meten met clubs als AZ en Feyenoord. Vitesse won het laatst gespeelde duel voor de interlandbreak met 0-3 van FC Groningen. Het betekende alweer de derde uitwedstrijd op rij waarin Vitesse ongeslagen bleef. Sterker nog, alleen Feyenoord, FC Utrecht en AZ hielden als thuisploeg de punten in eigen huis als Vitesse op bezoek kwam. NEC is gewaarschuwd.

Historie NEC – Vitesse
NEC en Vitesse troffen elkaar zoals eerder gezegd al 26 keer in Nijmegen. Van die ontmoetingen won NEC er maar liefst vijftien. Slechts twee keer werden de punten verdeeld. De laatste ontmoeting in Nijmegen verloor NEC met 2-3. Op 3 februari 2013 won NEC middels goals van Rémy Amieux en Ruud Boymans met 2-1 van de aartsrivaal. Tussen de seizoenen ’98-99 en ’10-11’ verloren de Nijmegenaren geen enkele keer van Vitesse. (elf keer winst, twee keer gelijk)

De grootste thuiszege van NEC op de rivaal uit Arnhem dateert van 27 augustus 2000. In een nieuw gerenoveerd Goffertstadion won NEC met maar liefst 4-1. Macedoniër Gorgi Hristov scoorde destijds een fabuleuze hattrick. Frappant genoeg heeft Patrick Pothuizen de meeste derby’s achter zijn naam staan. De verdediger van onder meer FC Twente, NEC én Vitesse speelde 21 keer in het rood-groen-zwart tegen Vitesse en één keer vice versa.

Eerder dit seizoen, op zondag 29 november 2015, ging NEC op bezoek in het Gelredome. Een treffer van Qazaishvili zorgde ervoor dat Vitesse met minimaal verschil won; 1-0.

 

Wedstrijdselectie

Ernest Faber beschikt zondag over een vrijwel fitte selectie. Alleen Christian Santos en Rens van Eijden ontbreken met schorsingen. Voor de rest wordt het puzzelen voor Faber en zijn staf wie zondag aan de aftrap verschijnen. De spitspositie lijkt het meest dubieus. Of Jay-Roy Grot vult ‘m in, of Mihai Roman mag dan eindelijk zijn kunsten laten zien. Achterin zal Wojciech Golla de positie van de geschorste Rens van Eijden invullen. Brad Jones is daarom zondagmiddag ook aanvoerder tegen Vitesse. Mohammed Rayhi lijkt fit genoeg bevonden om bij de selectie te zitten. Het jeugdexponent van PSV lag sinds februari eruit nadat de aanvaller zijn tand verloor. Reservedoelman Marco van Duin raakte op de training geblesseerd aan zijn knie. Zijn plek op de bank wordt ingenomen door Guy Smit of Joshua Smits.

Vermoedelijke opstelling NEC: Jones [C]; Kane, Golla, Dumic, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Foor, Sleegers; Limbombe, Roman/Grot

Foto: Rob Koppers