Zondag om 12:30 uur gaat NEC in de 21e speelronde de strijd aan met aartsrivaal Vitesse. Voor de Nijmeegse club is het een uitgelezen mogelijkheid om zich te revancheren van de nederlaag bij Vitesse en voor de kersverse aanwinsten de ultieme kans op een droomdebuut. Bovendien lijkt het erop dat NEC de Arnhemmers niet op een beter moment had kunnen treffen, want het rommelt bij Vitesse.
Fred Rutten werd afgelopen donderdag met zijn club door Ajax geëlimineerd uit de KNVB-Beker en uitte na afloop forse kritiek op de clubleiding. De trainer had gevraagd om drie versterkingen en algemeen directeur Ted van Leeuwen verzekerde dat deze ook zouden komen. “Natuurlijk komen er jongens bij, we willen toch beter worden?” Beloofde Van Leeuwen tegenover Voetbal International. Met welgeteld nul nieuwe spelers hield de clubleiding Rutten geweldig voor de gek en meldde de oefenmeester zich één dag later ziek voor de training van Vitesse.
Vertrekken deden er spelers wel. Nicky Hofs had geen zin in wederom varkenskoppen in zijn achtertuin en liet zich deze week uitlenen aan Willem II. Ook Giorgi Chanturia vertrok uit Arnhem en is verhuurd aan Alania Vladikavkaz. NEC heeft in tegenstelling tot Vitesse een uitstekende week achter de rug. Terwijl NEC zich zondagmiddag langs FC Groningen worstelde, maakte Carlos Aalbers de komst van AZ-huurlingen Falkenburg en Boymans bekend. Donderdag haalde NEC met rechtsback Daan Bovenberg de derde versterking van de week binnen. Daar tegenover staat het vertrek van Rick ten Voorde, die tot de zomer wordt uitgeleend aan NAC Breda.
Vitesse kent buiten de huidige perikelen om een prima seizoen en bivakkeert op de vierde plaats in de Eredivisie. Dat is vooral te danken aan Wilfried Bony. De Ivoriaan, die momenteel in Zuid-Afrika verblijft in verband met de Afrika Cup, was dit seizoen al goed voor zestien competitietreffers. Op vreemde bodem vergaart de club van Merab Jordania de meeste punten: 21 van de 38. NEC liet de supporters bij de seizoenstart zeven wedstrijden wachten op de eerste overwinning, maar doet het nu uitstekend in De Goffert en is al acht thuiswedstrijden ongeslagen.
Dit seizoen stonden NEC en Vitesse in november ook al tegenover elkaar. Ondanks dat Alex Pastoor de beschikking had over een zeer gemankeerde selectie, voetbalde NEC geruime tijd uitstekend in het Gelredome en kwam het al vroeg op voorsprong. Een goed vervolg van de wedstrijd werd echter onmogelijk gemaakt door arbiter Ruud Bossen, die in een betrekkelijk sportieve derby drie NEC’ers met rood naar de kleedkamer wees. Dit keer staat de wedstrijd onder leiding van Björn Kuipers.
Pastoor heeft in tegenstelling tot de vorige derby weinig last van personele problemen. Sterker nog: met de aanwinsten heeft de trainer te maken met een waar luxeprobleem. Volgens De Gelderlander starten de versterkingen vermoedelijk vanaf de bank. Kevin Conboy ontbreekt door een schorsing, terwijl Youri Loen en Evander Sno niet inzetbaar zijn door medische redenen. Bij Vitesse is Bony afwezig vanwege de Afrika Cup en kan Davy Pröpper door een blessure niet in actie komen.
Vermoedelijke opstelling NEC: Sinouh; Will, Van Eijden, Breuer, Amieux; Pálsson, Van der Velden, Koolwijk; Foor, Platje, Rieks