Zondagmiddag staat in Nijmegen de Gelderse derby op het programma, wanneer NEC aartsrivaal Vitesse ontvangt in eigen huis. Het elftal van Alex Pastoor verloor de vier laatste competitiewedstrijden in de Eredivisie en kijkt zodoende tegen een achterstand van zeven punten aan op de Arnhemse buurman.
Zowel NEC als Vitesse stelde zich aan de vooravond van het nieuwe seizoen als doel Europees voetbal af te dwingen. Waar de club uit de Keizerstad die ambitie uitsprak na de komst van transfervrije spelers als Melvin Platje, Nick van der Velden, Ryan Koolwijk en Krisztián Vadócz, daar jaagde de Georgische Vitesse-eigenaar Merab Jordania zijn droom – een landskampioenschap in de toekomst – na met enkele grote talenten. Zo is de van FC Barcelona gehuurde Giorgi Chanturia eindelijk speelgerechtigd, wordt cetrale verdediger Tomáš Kallas geleend van Chelsea en verkozen ook Renato Ibarro, Valeri Kazaishvili en Ulises Dávila het Gelredome als nieuwe werkplaats. Eerder spendeerde Jordania al ruim vijf miljoen euro aan de komst van aanvallers Wilfried Bony en Marcus Pedersen, waarvan laatstgenoemde overigens nauwelijks aan spelen toe komt.
Na acht duels voldoen de Arnhemmers aan de verwachtingen met een verdienstelijke zesde stek. Vijand NEC viel echter na een prima seizoensstart ver terug op de ranglijst: de Nijmeegse formatie moest na een puntendeling in Friesland tegen sc Heerenveen (2-2) en een zege op degradatiekandidaat Excelsior (2-0) verliespartijen slikken tegen AZ (4-0), De Graafschap (1-0), NAC Breda (1-2), RKC Waalwijk (2-0) en PSV (0-2). Tussendoor werd er nog wel gewonnen van Heracles Almelo (2-1), maar de play-offs-aspiraties zijn voorlopig de ijskast in gezet.
Twee weken geleden toonde NEC, vlak voor een periode vol interlands, een teken van leven. Titelpretendent PSV verliet De Goffert weliswaar met drie punten, maar de wijze waarop de thuisploeg de Eindhovense opponent had bestreden, was bewonderenswaardig te noemen. NEC hield lang gelijke tred, had zelfs kansen op de overwinning, maar liep vlak voor tijd alsnog in het Brabantse mes. Invaller Leroy George verloor het leder knullig op eigen helft aan Kevin Strootman, die nadien Zakaria Labyad in staat stelde het openingsdoelpunt te produceren. In de slotfase zou PSV de marge nog verdubbelen via Tim Matvaz, maar de thuisploeg verliet het veld desondanks onder luid applaus, mede als waardering voor de getoonde strijd.
Hoofdcoach Alex Pastoor liet zijn equipe in bovenstaand duel aantreden in een 4-2-3-1 formatie, waarin spelmaker Lasse Schöne – die vlak na de thee uitviel met een blessure, maar komend weekeinde gewoon in staat zal zijn acte de présence te geven – vanaf de linkerkant opereerde en op die manier aanvallers Género Zeefuik en Melvin Platje ondersteunde. Koolwijk, Vadócz en Van der Velden vormden het middenveld, waarna Pavel Cmovs, Rens van Eijden, Bram Nuytinck, Kevin Conboy en Gábor Babos het elftal van NEC completeerden. Het ligt in de lijn der verwachting dat Pastoor zijn basiself niet zal aanpassen.
Het Vitesse van nieuwbakken eindverantwoordelijk John van den Brom staat garant voor attractief voetbal. FC Hollywood aan de Rijn kwam op de eerste speeldag van deze jaargang weliswaar niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel bij ADO Den Haag, maar liet het doel van de tegenstander in de zeven daaropvolgende wedstrijden liefst vijftien maal bollen; daarmee scoorde het acht keer meer dan opponent NEC. Met Wilfried Bony hebben de Arnhemmers daarnaast een van de beste spitsen van de Eredivisie in de gelederen. De 23-jarige Ivoriaan kwam begin dit jaar voor circa 3,5 miljoen euro over van Sparta Praag en profileert zich, samen met collega-aanvaller Chanturia, als de smaakmaker van Vitesse. Bony valt op door zijn fysieke gesteldheid, voetballend vermogen en enorme productiviteit: hij scoorde dit seizoen al zes keer en was enkele maanden geleden bovendien verantwoordelijk voor de openingsgoal in dé derby (2-1 winst Vitesse). NEC is gewaarschuwd.