Zondag is het wederom zo ver. Waar het er op leek dat NEC al voor de winterstop de strijd nog een keer mocht aangaan met Vitesse werd de wedstrijd uiteindelijk verplaatst naar zondag 17 januari.
Veel is er sindsdien niet veranderd. De positie van NEC is nog steeds erg slecht en winst op de Noorderburen een absolute must. Wat wel zeker is, in tegenstelling tot vorige keer, is het meespelen van Bjorn Vleminckx. De Belgische spits hing toentertijd nog een schorsing boven het hoofd naar aanleiding van zijn rode kaart tegen FC Twente. Ondanks wéér een rode kaart, ditmaal tijdens een oefenwedstrijd op het Spaanse trainingskamp, kan hij gewoon aantreden tegen Vitesse.
Bij de Arnhemmers leek het erop of Piet velthuizen zou gaan ontbreken vanwege een blessure. Nijmegenaar Velthuizen, dit jaar al enkele malen uitgevallen met een "zware blessure" die ontzettend meeviel, bleek ook dit keer niet geblesseerd genoeg ondanks dat hij nog last heeft van zijn knie. Het hoort allemaal bij de spelletjes rondom een belangrijke derby. Jeroen Heubach en Jeffrey Sarpong zullen de derby overigens voor het eerst als speler meemaken. Heubach liet al in zijn Twente-tijd weten nooit voor Groningen én Vitesse uit te willen komen en kreeg na een uitwedstrijd in Gelredome van het Twente-publiek ook de liefkozende bijnaam Heubach Hooligan.
Over Twente gesproken, het is niet ondenkbaar dat NEC aan zal treden met een geheel voormalig TUkkerse achterhoede. Heubach en Zomer lijken zeker van hun plaats, Wellenberg wellicht ook en Van Eijde lijkt gepaseerd door voormalig Twente-speler Pothuizen. Daarvoor kan Bas Sibum, ook ooit actief voor FC Twente, zijn opwachting maken als controlerende rechtshalf. De Drent lag er een half jaar uit met een vervelende blessure maar is inmiddels weer fit.
Dat zal ten koste gaan van Arek Radomski of Lorenzo Davids; ook al is het ook niet geheel ondenkbaar dat Sibum zelf op de bank moet plaatsnemen. Ook voorin heeft Vloet weer wat te kiezen, ondanks de blessure van John Goossens en de langdurig geblesseerde John Goossens.
Zoals altijd staat de wedstrijd NEC-Vitesse compleet op zich. Wie er ook laag staat, slecht presteert of juist bovenin meedraait is niet van belang. Wat wel van belang is, zijn strijd, passie en werklust!