NEC zet de jacht op de titel in de Jupiler League vrijdag voort met de kleine Gelderse derby tegen De Graafschap, dat op bezoek komt in De Goffert. De formatie van trainer Pepijn Lijnders kan zich bijna geen misstap meer veroorloven, want de concurrentie ruikt bloed.

Het kan er iedere week weer anders uitzien in de Jupiler League. Vorige week maandag juichte NEC nog nadat de club zelf won bij Jong FC Utrecht en Fortuna Sittard punten zag verspelen tegen De Graafschap (1-1). NEC liep uit, maar gaf die grotere voorsprong de vrijdag erna echter alweer weg. In Leeuwarden kwamen de Nijmegenaren niet verder dan 1-1, terwijl Fortuna met won bij FC Oss (1-2). NEC staat weliswaar nog vier punten voor op de Limburgers, maar de kunst is om dat zo te houden.

De Graafschap, waar NEC eerder dit seizoen al met 1-3 won en daarmee een belangrijke zege boekte, zorgt na de winterstop regelmatig voor spektakel in de Jupiler League. Bijvoorbeeld door Jong Utrecht met 7-0 naar huis te sturen, met 5-2 van FC Emmen te verliezen of Go Ahead Eagles met 0-4 te verslaan waarna een complete chaos uitbarst al Deventer-fans het veld opkomen en de confrontatie aangaan met spelers. Als het aan NEC ligt, wordt het gewoon net zo’n uitslag als de laatste jaren.

Laatste vijf ontmoetingen:
2015/16: NEC – De Graafschap 2-0
2014/15: NEC – De Graafschap 2-0
2011/12: NEC – De Graafschap 2-0
2010/11: NEC – De Graafschap 1-0
2008/09: NEC – De Graafschap 2-0

Afwezigen
Het is vrijdag wel een beetje een derby met een handicap. NEC mist internationals Arnaut Groeneveld, Ferdi Kadioglu en Ole Romeny en mag hopen dat Sven Braken en Mohamed Rayhi er weer bij zijn om een enigszins goede aanval te kunnen opstellen. Aan de andere kant mist De Graafschap Lars en Sven Nieuwpoort, Myenty Abena én Fabian Serrarens vanwege schorsingen en Andrew Driver, Anthony van den Hurk en Jordy Tutuarima wegens blessures.

Foto: Rob Koppers