NEC ontvangt maandagavond De Graafschap, de huidige nummer één van de Eerste Divisie. De Superboeren staan qua puntenaantal gelijk met de nummer twee, maar hebben een beter doelsaldo.

Afgelopen vrijdag speelde NEC uit tegen FC Den Bosch. In de eerste helft was het met name de thuisploeg die de wedstrijd domineerde en tot wat kansen kwam. Na een half uur spelen liet ook NEC van zich horen maar kwam niet verder dan een kopbal uit een corner die over ging en een corner die voorlangs de doelpalen vloog. Kort na de veertigste minuut mocht Den Bosch een 1-0 voorsprong noteren. Uit een corner kwam de bal op de schouder van Cas Odenthal, waarmee hij ‘m in eigen doel werkte. Na rust wist NEC, na een korte fase van Den Bosch, druk te zetten op het doel van de Bosschenaren maar kwam niet tot een doelpunt. Met nog twintig minuten op de klok kreeg Leo Väisänen zijn tweede gele kaart, zodoende moest Den Bosch verder met tien man. In de 78e minuut leek een slap schot van Etien Velikonja op niets uit te lopen, maar Ole Romeny stond nog bij de tweede paal en tikte de bal het net in. De vreugde was van korte duur want niet veel later zette Ruben Rodrigues Den Bosch weer op voorsprong. De wedstrijd leek verloren te gaan maar Etien Velikonja redde een punt door in de 92e minuut de bal raak te koppen, eindstand 2-2. Trainer François Gesthuizen was na afloop niet te spreken over het spel van NEC en eist verbetering.

Tegenstander
De Graafschap staat na vijf gespeelde wedstrijden, met dertien punten op de eerste plaats. Vier van de vijf wedstrijden werden gewonnen, eenmaal werd er gelijkgespeeld. Op basis van doelsaldo laat het nummer twee Excelsior achter zich, de Rotterdammers hebben wel een wedstrijd meer gespeeld. Gisteren wonnen de blauw-witten uit Doetinchem nog van Jong Ajax. Nadat Jong Ajax bij een 0-2 voorsprong aan het begin van de tweede helft een rode kaart kreeg, kantelde de wedstrijd honderdtachtig graden. Op De Vijverberg stond na negentig minuten namelijk een 3-2 eindstand op het bord. Jasper van Heertum, Branco van den Boomen en Ralf Seuntjens zorgde met hun doelpunten voor de overwinning.

Anass Achahbar viert zijn goal tegen De Graafschap.

Eerdere edities
NEC – De Graafschap, ook wel de kleine Gelderse derby genoemd, werd in het verleden zestien keer afgewerkt in De Goffert. Elf keer bleef de volle buit in Nijmegen, drie keer werd er gelijkgespeeld en twee keer ging De Graafschap er met de punten vandoor. De laatste keer dat dit affiche op de rol stond was in maart van vorig jaar. Na het laatste fluitsignaal werden de punten verdeeld. Voor NEC was Anass Achahbar de enige doelpuntenmaker, Youssef El Jebli was dit aan de kant van De Graafschap.

De wedstrijd
Maandagavond om 20.00 zal scheidsrechter Edwin van de Graaf het eerste fluitsignaal laten klinken in De Goffert. Blijf van minuut tot minuut op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wedstrijd en stem af op ons Twitterkanaal, liveblog of op het radioverslag van RN7. Fox Sports zendt de wedstrijd uit op kanaal 1

Foto: Rob Koppers