Waar NEC afgelopen vrijdag te sterk was voor de allerslechtste ploeg van 2018 in de Jupiler League tot nu toe komt de komende speelronde de beste ploeg op bezoek: FC Volendam. En dat zou je niet denken als je kijkt naar de wedstrijd eerder dit seizoen in Volendam.

Terwijl NEC tegen RKC moeite had om de wedstrijd open te breken, liet Volendam thuis tegen FC Eindhoven zien over veerkracht te beschikken. De vissersploeg kwam op voorsprong via Enzo Stroo, maar keek bij rust tegen een achterstand aan door een eigen doelpunt van Henny Schilder en een goal van Joël Thomas. Vervolgens maakte Nick Doodeman gelijk en scoorde Joey Veerman in de slotfase: 3-2. Knappe zege van die ploeg die op de ranglijst van 2018 samen met FC Dordrecht bovenaan staat.

Stand van 2018
1. FC Volendam 8-18
2. FC Dordrecht 8-18
3. FC Emmen 8-17
4. Jong Ajax 8-16
5. De Graafschap 8-15
—————————-
9. NEC 9-13

Wie had dat gedacht toen NEC Volendam in oktober met 0-2 versloeg. Het duel leek enigszins op de uitwedstrijd tegen RKC van afgelopen vrijdag, want opnieuw had NEC moeite om op voorsprong te komen. Daar zorgde Arnaut Groeneveld na 65 minuten voor. De vleugelspeler was de aangever bij de 0-2 van Sven Braken in de 75e minuut. Zo boekte NEC een zakelijke overwinning.

Volendam ging door met kwakkelen en sloot 2017 na enkele goede resultaten toch in mineur af door uit bij Jong Ajax met liefst 7-0 te verliezen. Dit jaar gaat het juist erg goed met de ploeg van trainer Misha Salden. Volendam versloeg FC Oss, Helmond Sport, Go Ahead Eagles, Fortuna Sittard, FC Dordrecht en Eindhoven en verloor alleen van De Graafschap en Telstar.

Wat ook opvalt aan de ranglijst van 2018 is de teleurstellende negende plaats van NEC. Op basis van de resultaten van dit jaar valt de ploeg van Pepijn Lijnders helemaal niet op. De winst op RKC was voor de Nijmegenaren pas de vierde van dit seizoen. Het bezoek van Volendam en de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Jong FC Utrecht van aanstaande maandag zijn uitgelezen kansen om drie punten te pakken.

Foto: Rob Koppers