Enkele dagen na de spannende bekerwedstrijd tegen Ajax moet NEC weer aantreden tegen een concurrent in de Eredivisie. En zoals zo vaak dit seizoen, verliezen van Sparta mag niet gebeuren.
Sparta is na een reeks sterke wedstrijden in de eerste seizoenshelft die hen naar het linkerrijtje brachten. Inmiddels staan de Kasteelbewoners weer "gewoon" veertiende, drie punten boven NEC. Frans Adelaar laat het jonge Sparta vrijwel altijd in een herkenbaar 4-3-3 voetballen. Sparta is zelfs in vrijwel iedere linie vertegenwoordigd in Jong Oranje met spelers als Nick Viergever, Kevin Strootman, Erik Falkenburg en Josua John. Het probleem is echter vaak de wisselvalligheid. Het gebrek aan routine breekt zich vaak op aan het eind van het seizoen als de prijzen worden verdeeld. Het is te hopen dat NEC hier eerder van kan profiteren.
Deze week maakte Sparta bekend dat Milano Koenders aan de selectie is toegevoegd. De speler wordt gehuurd van AZ en is gehaald als back-up voor de positie van rechtsback/centrale verdediger, net als bij NEC afgelopen jaar. Toen debuteerde Koenders met een kopdoelpunt in het rood-groen-zwart tegen Feyenoord. Hij maakt waarschijnlijk nu zijn opwachting in de basis als rechtsback omdat Emmanuel Boakye geblesseerd is. De verdediging wordt verder gevormd door Ayodele Adeleye (verrassend genoeg niet aanwezig op de Afrika Cup), Nick Viergever en Donovan Slijngard. Op het middenveld zijn de kroonjuwelen Strootman en Falkenburg zekerheidjes, meestal in de rug gesteund door Sander van Gessel of Nathan Rutjes. Voorin maken Duplan, John, Dissels, Godee en Bodul aanspraak op de vleugelposities. Centraal voorin is Rydel Poepon meestal eerste keus.
Niet alleen de resultaten zijn wisselvallig, ook de samenstelling van de selectie kent dit seizoen nogal wat wisselingen. Zo zijn Tim Bakens en Romano Denneboom vertrokken. Bakens was ontevreden met zijn rol en koos voor FC Volendam, Denneboom werd zelfs teruggestuurd naar Twente.
Een overwinning voor de Nijmegenaren is broodnodig. Bij een verlies zou de ploeg van Wiljan Vloet, die inmiddels een echt team heeft staan, de aansluiting met de middenmoot weer verliezen. De komende wedstrijden zijn voor de rest van het seizoen allesbepalend. Sparta-thuis, Willem II-thuis en RKC zijn drie zespuntenduels in slechts acht dagen. Do or die dus in Nijmegen!
Wiljan Vloet zal ondanks de zware strijd tegen Ajax waarschijnlijk kiezen voor dezelfde elf. Patrick Pothuizen, voor wie 120 minuten spelen een ware marteling moet zijn geweest was vrijdag weer hard aan het trainen. De noeste verdediger herleeft zijn jeugd en is met zijn ervaring ontzettend belangrijk in het huidige NEC. Het is te hopen dat hij, net als twee seizoenen geleden, weer belangrijk kan zijn. U zult het zich nog herinneren: als supersub ingebracht worden en met twee goals NEC naar een 3-2 voorsprong schieten om weer gewisseld te worden. "Potje" is oud, maar nog lang niet versleten!