Heel Nijmegen is vrijdagavond in de ban van de kampioenswedstrijd NEC – Sparta Rotterdam. Het Gofferstadion is tot aan de nok toe gevuld met hondstrouwe NEC-supporters en ook buiten het stadion wordt in cafés en op schermen elders de wedstrijd uitgezonden. Het kampioensduel staat onder leiding van Danny Makkelie en zal om 20.00 uur aanvangen.

MVV – NEC

Twee weken geleden speelde NEC in Maastricht tegen MVV. NEC won ruim met 1-4 in Maastricht. Rens Van Eijden en topscorer Sjoerd Ars scoorden tweemaal voor de Nijmeegse equipe. Bij deze uitslag was NEC afhankelijk van concurrent FC Eindhoven. Indien zij punten zouden laten liggen tegen Sparta Rotterdam, waren de Nijmegenaren die avond al kampioen van de Jupiler League. Maar doordat Sparta levensgrote kansen onbenut liet en daardoor tegen een 1-0 nederlaag aan liep, moesten de mannen van Ruud Brood het kampioenschap met een duel uitstellen. Zoals eerder gezegd won NEC ruim met wederom twee goals van topscorer Ars. De blonde spits staat inmiddels op 24 doelpunten en stevent af op de topscorerstitel. Ook in teamverband is Ars meer dan betrokken. Mede door zijn 24 doelpunten staan de Nijmegenaren op 83 punten en 87 doelpunten. Met nog zeven duels voor de boeg ligt het puntenrecord op de loer. NEC kan 104 punten bemachtigen en zelfs in de 100+ komen qua aantal doelpunten voor.

Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam kent een wisselvallig seizoen. De Kasteelheren staan op een negende plaats met slechts 47 punten uit 31 duels. Ongekend weinig voor Sparta. Tevens is de achterstand op nummer één NEC 36 punten. Dat zijn twaalf duels minder gewonnen en dat terwijl Sparta elk seizoen speelt om te promoveren. Of dit nu direct is of via de na-competitie. De Spangenaren zullen alle zeilen moeten bijzetten om aan het einde van de rit deel te mogen nemen aan de play-offs. De vorm van de Spartanen is de laatste weken magertjes te noemen. De laatste zege die De Kasteelheren boekten was op vrijdag 13 maart. Op Het Kasteel werd met 3-0 gewonnen van Fortuna Sittard.

Weerzien

Het duel met Sparta Rotterdam is een weerzien met trainer Alex Pastoor. De Amsterdammer was drie seizoenen coach in Nijmegen. De oefenmeester zorgde destijds voor onenigheden in de selectie en voor vraagtekens bij de achterban met zijn kijk op het spel en de opstellingen. Pastoor werd uiteindelijk ontslagen. Hij is degene met het conto ‘snelst ontslagen trainer aller tijden in de Eredivisie.’ Al na drie duels werd de Amsterdammer op straat gezet door de Nijmeegse leiding.

Zoals eerder vermeld in ons ander artikel, is het duel met Sparta er niet zo maar één. Iedereen herinnert zich nog het duel van vorig seizoen. Op een waterpolo-veld in Rotterdam-West leed NEC in de eerste wedstrijd van de play-offs om promotie/degradatie een 1-0 nederlaag. Een week later moest NEC de achterstand weten weg te poetsen. Dat lukte alles behalve. Wat bleek, NEC ging kansloos met 1-3 ten onder en degradatie was een feit. Na 20 jaar op het allerhoogste niveau geacteerd te hebben speelden de Nijmegenaren een divisie lager. Nu, bijna een jaar later staan beide ploegen wederom tegenover elkaar. Een perfect moment voor sportieve revanche!

Historie

NEC en Sparta stonden verscheidene keren tegenover elkaar. We plukken er daardoor een paar tussenuit. In het glorieseizoen onder Mario Been, waarin NEC Europees voetbal veiligstelde, voltrok zich een wonder boven De Goffert. Nadat NEC met 0-2 leek af te stevenen op een nederlaag pracht Been ‘Good Old’ Patrick Pothuizen in de ploeg als extra spits. En wat bleek. “Potje” bekroonde zijn invalbeurt met twee treffers en schoot NEC na een 3-2 voorsprong. Complete gekkenhuis in De Goffert. NEC boog een zeker lijkende nederlaag ineens om in een voorsprong en uiteindelijk een zege. Eerder dit seizoen speelde NEC op Het Kasteel tegen Sparta. NEC leek eenvoudig met de zege aan de haal te gaan, maar in de slotfase kantelde het duel volledig. Youri Loen, ex-NEC’er, bracht de spanning terug met een lage schuiver en in de allerlaatste seconde van de blessuretijd scoorde Sparta zelfs de gelijkmaker. Duur puntverlies destijds voor NEC.

Wedstrijdselectie

Ruud Brood heeft voor het treffen met Sparta een kampioenswaardig elftal voor het kiezen. Iedereen is fit genoeg om vanaf de aftrap te verschijnen, behalve Gregor Breinburg. De stille kracht op het middenveld ontbreekt nog altijd wegens een enkelblessure en zal ook dit mogelijke kampioensduel aan zich voorbij moeten laten gaan. Verder zal de opstelling niet veel verschillen dan die tegen MVV van twee weken terug.

Huldiging

Mits NEC zich vrijdagavond weet te kronen tot kampioen van de Jupiler League, vindt er een dag later de huldiging plaats. Op de Wedren, gelegen nabij het centrum van Nijmegen, worden de spelers en de gehele technische staf onthaalt als ware helden. De huldiging zal om 16.00 uur aanvangen en duurt tot ongeveer 18.00 uur.

Vermoedelijke opstelling NEC: Smits; Gravenbeek, Van Eijden, Conboy, Leiwakabessy; Daemen, Foor, Santos; Jahanbakhsh, Ars, Limbombe