NEC speelt vrijdag de laatste wedstrijd van 2017. Na het onnodige puntenverlies van vorige week tegen Helmond Sport, telt op bezoek bij Jong AZ alleen de winst voor de mannen van trainer Adrie Bogers.

Slechte wissels, oordeelde het publiek. Slappe inzet, was het oordeel van Bogers. Over beide stellingen is wat te zeggen. Feit is dat de trainer dit seizoen na afloop van een wedstrijd nul keer heeft aangegeven zich verantwoordelijk te voelen voor het slechte resultaat. Het ligt altijd aan de spelers die de kansen niet afmaken of met beperkte inzet spelen. Dit terwijl Bogers toch zelden een wedstrijd openbreekt met een goede wissel.

Toch ziet iedereen dat het elftal van NEC met name tegen de lastige tegenstanders goed staat. De Graafschap en Jong Ajax werden verslagen en ook dinsdag tegen PEC Zwolle stond het elftal goed. Het was jammer dat de mogelijkheden die de Nijmegenaren kregen, net niet goed werden uitgespeeld. Op die momenten mis je de geblesseerde Mohamed Rayhi en Arnaut Groeneveld. De twee mannen die dit seizoen tot de gevaarlijkste spelers van het elftal behoren.

Hier leg je meteen de vinger op de zere plek, want tegen een goede tegenstander kan NEC gegroepeerd spelen en reageren. Als het spel gemáákt moet worden zoals tegen clubs als FC Emmen of Helmond Sport, dan is NEC te afhankelijk van individuele kwaliteit. Zo werd tegen Helmond Sport weer pijnlijk duidelijk. Alleen een gedeelte van de wedstrijd tegen MVV en in de wedstrijd tegen Dordrecht zag het publiek een NEC dat iedereen graag ziet. Verzorgd, aanvallend voetbal. Misschien ligt het aan het feit dat NEC met twee controleurs op het middenveld speelt. Tegen clubs die ‘de bus parkeren’ lijkt één meer dan voldoende.

Vrijdag sluit NEC een bewogen jaar af. Vorig jaar rond deze tijd stond de club er nog bijzonder goed voor met 19 punten uit 17 wedstrijden. Na de degradatie hoopte iedereen dat NEC snel kampioen zou worden. Zo makkelijk als drie jaar geleden gaat het niet, maar ook dit jaar ziet het er vooralsnog goed uit. NEC staat op basis van verliespunten nog altijd bovenaan en krijgt de tweede helft van het seizoen de lastige wedstrijden allemaal thuis. Cambuur en MVV zou dan een uitzondering zijn. Echter, NEC moet naar zichzelf kijken en uitspreken dat er elke wedstrijd gewonnen móet worden. Als iedereen hierin gelooft, de spelers hun inzet vinden en de trainer af en toe eens wat vaker wisselt, dan kan het niet fout gaan. Dan staan we straks in april met z’n allen feestend in de stad.

Foto: Rob Koppers