Na de onnodige nederlaag tegen Excelsior mag NEC zich na drie relatief ‘zwakke broeders’ opmaken voor een lastige serie. Deze reeks start zaterdag thuis tegen SC Heerenveen.
SC Heerenveen was toe aan een frisse wind afgelopen zomer. Nadat de club decennialang werd geleid door dezelfde mensen was het intern chaos bij de Friezen. Vorig seizoen kende de club zelfs drie verschillende hoofdtrainers: Trond Sollied, Jan de Jonge en tussenpaus Jan Everse. Even leek het erop alsof de Friezen nog serieus naar de nacompetitie moesten gaan kijken maar uiteindelijk bleek de kwaliteit van de selectie toch doorslaggevend.
Ook dit jaar staat er een uitstekende selectie met aan het hoofd de van FC Groningen overgekomen trainer Ron Jans. Een overstap die zowel in Groningen als in Friesland voor de nodige opschudding zorgde, maar inmiddels overheerst de noordelijke nuchterheid weer en bouwt Jans aan een aanvalslustig jong team. Deze week kwam de trainer nog met het bericht dat hij "misschien wel teveel goede spelers had". De problemen liggen echter achterin. Keeper Steppe is een onzekere factor en Michel Breuer een speler die het vooral van zijn leidinggevende kwaliteiten moet hebben. Op het middenveld is het echter dringen geblazen. Internationals als Elm, Grindheim, Vayrynen, Svec en het Servische toptalent Djuricic strijden om een plaatsje. Opvallend op het middenveld van Jans is de aanvallende kracht; niet één van de drie basisspelers denkt doorgaans als een controleur. Voorin is Bas Dost de spil om wie de vleugels Assaidi en Beerens draaien. De laatste staat al geruime tijd in de belangstelling van diverse clubs in binnen- en buitenland maar tot een transfer kwam het vooralsnog niet voor de oud-NEC’er.
In Nijmegen zal men na dit weekend weten waar de selectie staat. Na twee overwinningen op VVV en Willem II staan de mannen van Vloet op een keurige vierde plek. De wedstrijd tegen Heerenveen mag echter gezien worden als de eerste graadmeter tegen een ploeg die (normaal gesproken) boven NEC eindigt. Waar Heerenveen een overschot heeft aan Eredivisiewaardige middenvelders daar heeft NEC er momenteel maar drie van. Zimling (geblesseerd) en Davids (geschorst) bleken deze week niet te kunnen spelen waardoor er met Schöne, Goossens en Sibum maar één middenveld mogelijk lijkt. Mogelijk zal centrumverdediger Otten zijn opwachting maken op het middenveld maar of dat verstandig is tegen het dynamische middenveld van de Friezen valt te betwijfelen. Voorin is Chatelle nog niet hersteld van zijn blessure en ligt er (als John Goossens op het middenveld wordt geposteerd) een basisdebuut in het verschiet voor Cayfano Latupeirissa.