Vrijdagavond staat er een interessante graadmeter op het programma voor NEC. sc Heerenveen komt op bezoek in het Goffertstadion. En als we naar het verleden kijken, is dit duel een garantie voor doelpunten.

In de laatste vijf ontmoetingen in Nijmegen tussen NEC en sc Heerenveen werd maar liefst negentien keer gescoord. De laatste keer dat NEC het in eigen huis opnam tegen de Friezen was op 25 oktober 2013. In een uitverkochte Goffert wonnen de Nijmegenaren met 2-1. Michael Higdon maakte toen de Nijmeegse treffers.

Op 22 maart 2014 stonden beide ploegen voor het laatst tegenover elkaar in Eredivisieverband. In Heerenveen eindigde het duel zonder winnaar; 2-2. NEC keek na 45 minuten tegen een 2-0 achterstand aan, maar boog deze na de rust om. Higdon en Sören Rieks zorgden uiteindelijk dat NEC huiswaarts keerde met één punt. Op 16 maart 2013 leed NEC haar laatste nederlaag tegen Heerenveen: 1-3.

Gezapig
De situatie nu is een tikkeltje anders. De gepromoveerde ploeg uit de Keizerstad presteert bovengemiddeld. De Nijmegenaren staan op zeven uit vijf. En dat alles door maar twee keer te scoren. Daar tegenover staat wel dat de defensie staat als een huis en er bar weinig doorkomt. In de eerste vijf duels werden er maar vijf goals geïncasseerd. Als je dit afzet tegen het dramatische seizoen 2013/2014, waarin in totaal 82 tegentreffers werden genoteerd, is dit een prima statistiek.

Hoewel het duel Roda JC – NEC normaliter voor veel spektakel zorgt, was de wedstrijd van afgelopen weekend niet van een hoogstaand niveau. Beide elftallen waren bang om te verliezen en speelden op ‘safe’. Slechts twee schoten op doel aan beide kanten, dat verklaart genoeg. Alleen de hoekschoppen waren iets in het voordeel van NEC. Kortom, een gezapige pot, zonder enige dreiging. Het duel eindigde daarom ook terecht in 0-0.

sc Heerenveen
De Friese ploeg, die nog altijd onder leiding staat van Dwight Lodeweges, verloor afgelopen zondag de ‘Derby van het Noorden’ van FC Groningen. Het duel in de Euroborg was er een om snel te vergeten voor de Friezen. Al na één minuut lag de bal achter doelman Erwin Mulder. Wat volgde was een Groningse invasie. Er werd maar liefst 22 keer geschoten op het doel van de voormalig Feyenoord-goalie. Heerenveen werd volledig overlopen en liep uiteindelijk tegen een forse 3-1 nederlaag aan.

Het was het eerste verlies van het seizoen voor de ploeg van Lodeweges. In de voorgaande wedstrijden werd één keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld. De enige zege van dit nog prille seizoen werd geboekt in de eerste speelronde tegen De Graafschap. Vervolgens werd er tegen FC Utrecht, PSV en PEC Zwolle met 1-1 gelijkgespeeld.

Wedstrijdselectie
Hoewel NEC het niet slecht doet, lijkt enige kwaliteit en finesse toch te ontbreken. Christian Santos is hopeloos uit vorm en ook Anthony Limbombe is niet dezelfde Limbombe als in de Jupiler League. Beiden staan nog op nul treffers. Nieuwkomer Roman lijkt daardoor een serieus kandidaat om vanaf minuut één te starten in De Goffert aanstaande vrijdag. Trainer Ernest Faber heeft weinig blessuregevallen. Zoals bekend is doelman Joshua Smits nog lang uitgeschakeld. Daarnaast is het nog onduidelijk of Marcel Appiah is hersteld van zijn enkelkwetsuur.

Vermoedelijke opstelling NEC: Halldórsson; Kane, Van Eijden, Golla, Woudenberg; Bikel, Breinburg, Ritzmaier; Foor, Roman, Limbombe.