Een week na de teleurstellende middag in De Galgenwaard (3-1 nederlaag tegen FC Utrecht red.), speelt NEC voor de een-na-laatste keer dit seizoen een thuisduel in De Goffert. Tegenstander van zondagmiddag is SC Cambuur. Het duel tegen de huidige hekkensluiter van de Eredivisie start om 14.30 uur en staat onder leiding van de heer Simon Mulder.

Doodzonde
NEC nam het vorig weekend op tegen FC Utrecht. In de Domstad verloren de Nijmegenaren met 3-1 van de plaatselijke FC. Achteraf heerste er teleurstelling en was het doodzonde dat NEC niet met een positief gevoel richting de Waalstad keerde. In de vierde minuut kwam NEC op achterstand na een kolderiek doelpunt van Ruud Boymans. Na de vlotte openingstreffer ging NEC op zoek naar de gelijkmaker. Deze kwam er dan ook pal voor rust. Todd Kane zette door op de rechterflank en kreeg de bal haarfijn in de loop mee van Breinburg. De Engelsman dacht niet na en schoot de bal kiezelhard in het FC Utrecht-doel: 1-1.

NEC had in het eerste bedrijf, zelfs voor de gelijkmaker van Kane, kansen om eerder langszij te komen, maar faalde jammerlijk in de afronding. Met iets meer vernuft en geluk gingen de Nijmegenaren met een voorsprong richting de thee. Na de thee was het speelbeeld volledig anders. Het tweede bedrijf was een heel ander bedrijf dan het eerste. NEC werd door een strijdvaardig FC Utrecht van het kastje naar de muur getikt en kreeg zodoende de deksel op de neus. Via Barazite (ex-NEC) en Haller trok FC Utrecht toch de zege naar zich toe: 3-1.

Diepe dalen
SC Cambuur kent dit seizoen sportief gezien geen subliem jaar. De mannen van trainer Marcel Keizer bivakkeren nog altijd op de laatste plek van de ranglijst. Ook na de confrontatie met degradatiekandidaat De Graafschap bleef de ploeg uit Leeuwarden hekkensluiter. In Doetinchem eindigde het beladen duel in 2-2. SC Cambuur won van de voorgaande 34 duels slechts drie keer. Die drie winstpartijen werden geboekt tegen nota bene NEC, Excelsior en PEC Zwolle. Dat was het dan ook. Alle andere wedstrijden werden niet gewonnen. SC Cambuur kent daardoor een seizoen met voornamelijk diepe dalen en slechts enkele sprankjes hoop als er punten gesprokkeld worden. De Friezen hebben met een doelsaldo van -39 dan ook het slechtste van de hele competitie. Zelfs het aantal doelpunten voor is bedroevend te noemen. Alleen Excelsior komt aan het even aantal doelpunten: 29.

De Leeuwarders speelden vorig weekend thuis tegen recordkampioen Ajax. De Amsterdammers kropen dankzij een 0-1 zege in de 64e minuut door het oog van de naald. Davy Klaassen bezorgde Ajax uiteindelijk de broodnodige zege in strijd om het kampioenschap. Concurrent De Graafschap verloor op zijn beurt ook bij FC Groningen. Lang leken de Superboeren af te stevenen op een resultaat, maar in de slotfase kantelde FC Groningen het duel alsnog: 3-1. Door het verlies tegen Ajax bungelen de mannen van trainer Keizer nog altijd onderaan de ranglijst. Zondag zal SC Cambuur daarom alles op alles zetten om niet direct te degraderen. NEC is gewaarschuwd!

Historie
De historie tussen NEC en SC Cambuur is niet groots te noemen. Beide elftallen kruisten in De Goffert slechts drie maal eerder de degens. NEC won twee keer minimaal met 1-0 en de laatste editie eindige in 1-1 door goals van Castillion en Dijkstra namens SC Cambuur. Eerder dit seizoen verloor NEC kansloos en geheel terecht in Leeuwarden. De thuisploeg won met maar liefst 3-1. Het betekende dat SC Cambuur, na twintig (!) duels zonder zege, eindelijk weer eens de drie punten mocht bijschrijven.

“Alles of niets”
Wil NEC het seizoen in stijl afsluiten dan moet er zondag gewonnen worden van de rode lantaarndrager. Alles minder betekent vrijwel einde seizoen. Geen schande, maar iedere voetballer en voetballiefhebber wil graag zo ver en hoog mogelijk komen. Of NEC-trainer Ernest Faber dit met dezelfde elf doet als tegen FC Utrecht blijf nog onduidelijk. Faber koos tegen FC Utrecht voor een vijfmans verdediging. Tegen een club in degradatienood lijkt dat uitgesloten, maar wat Faber’s tactische plannen zijn is nog onduidelijk. Christian Santos keert terug van zijn drie duels schorsing en start zoals gebruikelijk in de punt van de aanval.

Vermoedelijke opstelling NEC: Jones; Kane, Van Eijden [C], Dumic, Woudenberg; Breinburg, Bikel, Foor; Sleegers, Santos, Limbombe

Foto: Rob Koppers