Zaterdagavond hervat NEC het seizoen met een competitiewedstrijd tegen Roda JC Kerkrade. De ploeg van Alex Pastoor won de laatste drie duels voor de interlandperiode – FC Volendam (beker), FC Utrecht en Feyenoord kregen klop – en is daardoor opgeklommen naar een dertiende plaats in de Eredivisie. Een zege op Roda, dat een teleurstellende jaargang doormaakt en vertoeft op de vijftiende stek, zou de Nijmegenaren weer de aansluiting met het linkerrijtje verschaffen.

Hoofdtrainer Pastoor zal met gemengde gevoelens terug hebben gekeken op het competitieloze weekeinde. De Amsterdammer kon weliswaar met zijn manschappen in alle rust toewerken naar het treffen met Roda, maar de tussentijdse break belette NEC ook enigszins, daar de formatie eindelijk in vorm begon te raken. Nadat eerstedivisionist Volendam in de derde ronde van het bekertoernooi werd geëlimineerd (1-0), moesten ook FC Utrecht (3-1) en Feyenoord (0-1) hun meerdere erkennen in de club uit de Keizerstad.

NEC speelde in verdedigend opzicht een uitstekende match tegen Feyenoord. Hoewel de Rotterdammers in de eigen Kuip tot enkele kansen kwamen, slaagden zijn er niet in de uitblinkende Gábor Babos te verschalken. De ervaren doelman wist zich gesteund door verdedigers Pavel Cmovs en Rens van Eijden, die beiden een prima indruk maakten, en behoedde de Gelderlanders met enkele fraaie reddingen van een tegendoelpunt. Een buitenspelgoal van Nick van der Velden schonk de bezoekers uiteindelijk de drie punten.    

Ondanks de overwinning is het gebrek aan scorend vermogen nog altijd zorgwekkend te noemen. NEC fabriceerde in twaalf wedstrijden slechts elf treffers en houdt daarmee qua productiviteit alleen hekkensluiter Excelsior (10) onder zich. Goed nieuws was er vorige week echter uit de ziekenboeg: Pastoor heeft zowel midvoor Genéro Zeefuik, die wel nog altijd wacht op zijn eerste doelpunt in Nijmeegse dienst, als middenvelder John Goossens weer tot zijn beschikking. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het tweetal komend weekend terug zal keren in de wedstrijdselectie.

Tegenstander Roda finishte vorig seizoen onder de Belgische keuzeheer Harm van Veldhoven op een verdienstelijke zesde plek. Na het vertrek van sterkhouder als Przemysław Tytoń (PSV), Anouar Hadouir (Alemannia Aachen) en Willem Janssen (FC Twente) zijn de prestaties dit jaar echter onder de maat. De Kerkradenaren verloren de laatste drie duels in de Eredivisie en werden bovendien uit de KNVB-beker gekegeld door Ajax (2-4). Daarnaast vergaarde het team van Van Velden nog geen punt buitenshuis.

Waar bij NEC de verdediging dit seizoen vrij solide is (17 doelpunten tegen), daar heeft Roda de meest gepasseerde defensie in de vaderlandse competitie. Rob Wielaert, voormalig mandekker in De Goffert, en consorten slikten al liefst 34 treffers en hielden hun doel nog geen enkele keer schoon. Daarmee lijken de Limburgers een te nemen horde voor NEC richting het linkerrijtje, dat momenteel nog wordt aangevoerd door Heracles Almelo, dat drie punten meer heeft gesprokkeld.

NEC-  Roda staat zaterdag (19.45 uur) onder leiding van scheidsrechter Jeroen Sanders. De geboren Doetinchemmer wordt bijgestaan door Dhr. De Vree en Dhr. Brondijk. Dhr. Boot zal als vierde official fungeren.