Zondagmiddag speelt NEC alweer haar laatste competitieduel in De Goffert van het seizoen 2015/2016. Na een jaar afwezigheid is dit geweldige seizoen letterlijk omgevlogen. Om het seizoen nog meer kleur te geven, strijdt NEC mee voor plekken die recht geven op Europees voetbal. Tegenstander zondagmiddag is Roda JC. De Kerkraders, die net als NEC promoveerden naar de Eredivisie, zijn dit seizoen uitgespeeld. Scheidsrechter van dienst is Jochem Kamphuis, die om 14.30 uur het startsein geeft.

Zeperd
Waar het tegen degradatiekandidaat Cambuur Leeuwarden bijzonder moeizaam ging (2-1 winst), verloor NEC twee weken geleden kansloos en geheel terecht van PEC Zwolle. In de Overijsselse hoofdstad won de thuisploeg met 2-0. Queensy Menig en Sheraldo Becker scoorden namens PEC Zwolle. NEC had een complete offday en zag de relevatie van het seizoen, Todd Kane, met een ogenschijnlijke ernstige blessure uitvallen. Een scan wees uit dat de Engelsman zijn voorste kruisband had gescheurd na een ongelukkige botsing met doelpuntenmaker Menig. Niet alleen het verlies voelde zuur aan, ook het wegvallen van Kane kwam hard aan in het Nijmeegse kamp.

“Koempel-mentaliteit”
Roda JC promoveerde net als NEC na één seizoen afwezigheid weer naar de Eredivisie. Al ging het de Limburgers wat moeilijker af. NEC eindigde met een straatlengte voor FC Eindhoven. Roda JC eindigde zelfs op de derde plaats. Een houdini act tegen NAC Breda leverde de Trots van het Zuiden uiteindelijk toch promotie op. Dit seizoen presteren de mannen van trainer Darije Kalezic buitengewoon prima. Er lijkt geen al te hoge eindklassering in te zitten, maar een plek in de middenmoot is een prima gegeven voor Roda JC. Zowel de club als de roemruchte investeerders trokken in de winterstop een blik voetballers open. Een voormalig CL-speler uit Kazachstan, ex-ADO’er Mike van Duinen die te licht werd bevonden bij Fortuna Düsseldorf, ex-Willem II’er Rydell Poepon en Ugur Inceman die zelfs uitkwam voor Besiktas arriveerden allen in het zuiden van Limburg.

Kalezic lijkt het elftal toch aardig wat sturing te hebben gegeven en kan zich opnieuw opmaken voor een seizoen Eredivisie-voetbal. De "Koempel-mentaliteit" is een van de speerpunten waar Kalezic op hamert. "Lange halen snel thuis” werd een welbekend fenomeen in Kerkrade. Oogstrelend voetbal met fantastische doelpunten kwamen niet in het brein van de oefenmeester voor. Roda JC presteert als een typische middenmotor. Uitschieters naar boven zoals gelijke spelen tegen Feyenoord, Ajax en PSV, maar ook hele diepe dalen zoals een 0-5 nederlaag in het begin van het seizoen tegen PEC Zwolle. De laatste wedstrijd die Roda JC afwerkte was op bezoek bij FC Groningen. Na een lange busrit verloren de Koempels met 1-0. De Limburgers wonnen voor het laatst een competitieduel op 19 maart op bezoek bij Cambuur Leeuwarden. In de laatste twee duels scoorde Roda JC geen enkele keer.

Historie NEC – Roda JC
Duels tussen de ploeg uit de Keizerstad en de Koempels stonden sinds 2000 34 keer op het programma. De laatste keer dat NEC in Eredivisie-verband het in de eigen Goffert opnam tegen Roda JC was op 14 december 2013. In een heksenketel van jewelste boog NEC een 0-2 achterstand om naar een 4-3 overwinning. Zondag op de kop af vijf jaar geleden was Belg Bjorn Vleminckx de grote held aan Nijmeegse zijde. De blonde spits was met vier treffers verantwoordelijk voor de uiteindelijke 5-0 overwinning op Roda  JC. De laatste keer dat NEC een thuisduel verloor van de Limburgers was op 19 november 2011. In Nijmegen werd het 1-2 voor de gasten. Malki en Pluim scoorden namens Roda JC. Eerder dit seizoen speelden beide elftallen doelpuntloos gelijk in het Parkstad Limburgstadion.

Wedstrijdselectie
In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen heeft NEC-trainer Ernest Faber opvallend genoeg vrijwel geen geblesseerden. Rens van Eijden start zondag terug in de basis. De aanvoerder is volledig hersteld van zijn rugblessure welke hem enkele weken aan de kant hield. Dit betekent dat Wojciech Golla genoegen moet nemen met een plek op de bank. Todd Kane speelt zeker niet mee. De Engelsman liep zoals bekend een kruisbandblessure op tegen PEC Zwolle en is inmiddels in Londen aan het revalideren.

Vermoedelijke opstelling NEC: Jones; Appiah, Dumic, Van Eijden [C], Woudenberg; Bikel, Foor, Breinburg; Limbombe, Santos, Grot

Foto: Rob Koppers