Op papier een top affiche in de Jupiler League, maar in realiteit anders. Koploper NEC neemt het in een eigen uitverkochte Goffert op tegen nummer twee Roda JC. De wedstrijd tegen de Limburgers zal vrijdag om 20.00 uur aanvangen en wordt geleid door Pol van Boekel.
Achilles ’29-uit
Voordat we vooruitblikken op het duel met Roda JC gaan we altijd even terug naar de laatste wedstrijd die de Nijmeegse trots speelde. Afgelopen zondag speelde NEC in Groesbeek de streekderby tegen Achilles ’29. Het werd een 1-3 overwinning voor de Nijmegenaren. Hoewel de uitslag anders doet vermoedden, was het spelbeeld van NEC van een bedroevend niveau. Achilles ’29 zocht zelfs met een 1-0 voorsprong de rust op, maar moest uiteindelijk toch haar meerdere erkennen in de Nijmeegse koploper. Doelpunten van Ars, Santos en Jahanbakhsh zorgden er uiteindelijk voor dat NEC aan het langste eind trok en de riante koppositie verstevigde.
Roda JC
In Zuid-Limburg had iedereen het volste vertrouwen erin dat Roda JC samen met NEC de dienst zou gaan uitmaken betreft de koppositie, maar naarmate het seizoen vorderde is het puntverschil inmiddels opgelopen tot veertien in het voordeel van NEC. Tel daarbij op dat Roda JC (nog) geen periode heeft weten binnen te slepen en een tweede plaats nog lang niet is veilig gesteld. FC Eindhoven loert naar de tweede plaats en heeft net als Roda JC alles nog in eigen hand. De laatste wedstrijd die de Koempels uit Kerkrade speelden was thuis tegen provinciegenoot VVV uit Venlo. In het eigen Parkstad Limburgstadion werd het uiteindelijk een 2-1 overwinning voor de ploeg van René Trost. Door deze zege speelde men de vieze nasmaak weg van het gelijke spel op De Toekomst tegen de beloften van Ajax. (3-3)
Historie
Eerder dit seizoen stonden beide elftallen ook al tegenover elkaar. In de heenwedstrijd in Kerkrade werd het 0-1 voor het bezoekende NEC. Anthony Limbombe werd uiteindelijk de matchwinner in een draak van een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende. Het was de eerste keer sinds 2008 dat NEC weer eens won op bezoek bij angstgegner Roda JC. In 2008 werd het destijds onder leiding van Mario Been 0-2 voor NEC waarna uiteindelijk Europees voetbal werd bereikt via de play-offs. Vorig seizoen op 14 december 2013 speelde NEC voor het laatst in de eigen Goffert tegen Roda JC. In een knotsgek duel werd het uiteindelijk 4-3 voor NEC. NEC keek lang tegen een achterstand aan, maar rechtte na de thee de rug en won uiteindelijk na een lange tijd weer eens. De laatste keer dat de Limburgers de drie punten meenamen uit De Goffert dateert uit het jaar 2011. Om precies te zijn op zaterdag 19 november van dat jaar werd het 1-2 door doelpunten van Malki, Pluim en Platje namens NEC.
Wedstrijdselectie
Voor het belangrijke treffen met Roda JC zal de opstelling ietwat anders zijn dan afgelopen zondag. Rens Van Eijden en Tom Daemen keren beiden weer terug in het elftal nadat zij tegen Achilles ’29 ontbraken. Sjoerd Ars, die zondag geblesseerd uitviel, lijkt ook het duel met Roda JC te moeten missen. De topscorer ondervindt te veel hinder aan zijn enkel. Dit betekent dat Santos doorschuift naar de spitspositie en Van Moorsel of Foor de positie achter de spits moet gaan invullen. Bij Roda JC ontbreekt in ieder geval linksback Ard van Peppen. De routinier is door zijn gele kaart tegen VVV Venlo automatisch één duel geschorst. Of Nijmegenaar Frank Demouge vanaf het beginsignaal aan de aftrap verschijnt is vooralsnog een vraagteken.
Vermoedelijke opstelling NEC: Smits; Gravenbeek, Van Eijden, Conboy, Leiwakabessy; Daemen, Breinburg, Foor/Van Moorsel; Jahanbakhsh, Santos, Limbombe