Na een ietwat onnodige nederlaag in en tegen Utrecht (2-0) ontvangt NEC in eigen huis het Limburgse Roda JC uit Kerkrade. De wedstrijd tegen de Limburgers begint zaterdag om 18.45 uur en staat onder leiding van Jochem Kamphuis en assistenten Brondijk en Hoekstra.

Inmiddels zijn er al 16 wedstrijden gespeeld in de Eredivsie en staat de teller van NEC op 12 schamele punten. Ook na het onnodige verlies in Utrecht heeft NEC tot nu toe maar 2 van de 16 wedstrijden gewonnen en wordt het tijd dat NEC de laatste plaats eens voorgoed gaat verlaten.

De verloren wedstrijd afgelopen vrijdag in Utrecht begon voortvarend voor NEC met enkele dotten van kansen. Zo stond Rieks oog in oog met Ruiter na klaarleggen van Higdon en even later werd een van richting veranderd schot ternauwernood gekeerd door Ruiter. Ook Utrecht kreeg enkele mogelijkheden om de scoren te openen, maar de goed spelende Johnsson hield NEC op de been.

In de 2de helft kwam NEC slecht uit de kleedkamer. Dat resulteerde in een onnodige overtreding en de daaropvolgende vrije trap die via de binnenkant van de paal terug kwam en plots voor de inlopende Markiet viel, zorgde voor de 1-0. NEC zette alles op alles en dat resulteerde in fel en fanatiek spel. Door een ietwat onnodige actie van Koolwijk op het middenveld ontving hij zijn tweede gele kaart en hij moest inrukken. NEC dat Utrecht achteruit dwong, had via van Eijden de gelijkmaker gemaakt uit een vrije trap, maar deze mocht van arbiter Sanders niet doorgaan wegens duwen. NEC mistte ook nog een penalty die onthutsend zwak werd ingeschoten door spits Higdon. Aan de andere kant was het in de omschakeling raak en zorgde Steve de Ridder met een bekeken schot in de bovenhoek voor de 2-0 eindstand.

Roda JC verloor vorig weekend met 1-3 in eigen huis van een sterk Heracles Almelo. Roda wacht al 5 wedstrijden op een overwinning en presteert buiten huis beter dan in het Parkstad Limburgstadion. Thuis werd alleen gewonnen van PSV (2-1) en volgden forse nederlagen tegen Go Ahead Eagles (1-4), NAC Breda (1-5) en FC Twente (1-2).

De laatste overwinning van NEC op Roda dateert van 1 mei 2011 toen NEC met maar liefst 5-0 won. De grote man aan NEC’s zijde was toen Bjorn Vleminckx met 4 doelpunten. Mede door die treffers werd Vleminckx topscorer van Nederland. Vorig seizoen eindigde dit duel in een troosteloze 0-0. De laatste overwinning van Roda JC in Nijmegen was 2 jaar geleden toen er met 1-2 werd gewonnen dankzij goals van Malki en Pluim.

Anton Janssen twijfelt nog steeds met wie hij nu daadwerkelijk een fiks aantal wedstrijden achter elkaar moet spelen om NEC uit de degradatiezone te krijgen. Mede door de schorsingen van Alireza Jahanbakshk en Ryan Koolwijk moet Janssen puzzelen aan de opstelling van de Nijmegenaren. Samuel Stéfànik is zo goed als hersteld van zijn hamstringblessure en is het afwachten of Tobias Haitz tijdig hersteld is van zijn bovenbeenblessure. Verder ontbreekt Dennis Gentenaar in de wedstrijdselectie van aanstaande zaterdag wegens een blessure aan zijn vinger.

Roda JC beschikt vrijwel over een fitte selectie en kan met goede moed afreizen naar Nijmegen. Alleen Mark-Jan Fledderus is afwezig door een scheurtje in z’n pees en zal daardoor niet bij de wedstrijdselectie zitten voor zaterdagavond.

Vermoedelijke opstelling NEC: Johnsson; Vermijl, Van Eijden, Pálsson, Leiwakabessy; Mulder, Conboy; Hemlein, Rieks, Jantscher; Higdon.

NEC favoriet bij bookies
Het belooft een spannende wedstrijd te worden tussen beide ploegen, en bookmakers vinden het moeilijk een favoriet aan te wijzen. Winst voor NEC staat genoteerd met 2.20 (bwin), maar de odds voor gelijkspel (3.45 bij Unibet) en winst voor Roda (3.15 bij Unibet) liggen daar redelijk dicht bij. Op basis van het seizoensverloop zou men een wedstrijd met veel goals verwachten (slechte defensie tegen redelijk aanval aan beide kanten), maar er is in 14 van de laatste 17 ontmoetingen 2.5 keer of minder gescoord. Deze weddenschap heeft leuke odds (2.45 bij Unibet) en is dan ook aan te raden.