Zondagmiddag staat voor NEC de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2010/2011 op het programma wanneer het Roda JC Kerkrade ontmoet. De voorgaande zestien competitieduels in de eigen Goffert leverden zes overwinningen, zeven gelijke spelen en drie nederlagen op, goed voor 25 punten op een totaal van 39.

Alleen FC Twente, Ajax en AZ, alle fungerend in de top vier van de Eredivisie, verlieten Nijmegen met drie punten, terwijl sc Heerenveen, Vitesse, ADO Den Haag, NAC Breda, Heracles Almelo, FC Utecht en PSV genoegen moesten nemen met één punt. VVV Venlo, Feyenoord, FC Groningen, Willem II, Excelsior en De Graafschap keerden alle puntloos huiswaarts.

Nu het einde van de competitie nadert met rasse schreden en NEC deelname aan de play-offs voor Europees voetbal uit haar hoofd lijkt te kunnen zetten, wordt duidelijk hoe pijnlijk het puntenverlies in de meeste gevallen was. Tegen FC Twente (2-4) en Ajax (1-2) kwam de equipe van Wiljan Vloet op voorsprong, maar liep het alsnog tegen een verliespartij aan. Ook sc Heerenveen (2-2), NAC Breda (1-1) Heracles Almelo (1-1), FC Utrecht (1-1) en PSV (2-2) werden op achterstand gezet, maar zeges leverde het niet op.

Komend weekeinde wacht een ontmoeting met Roda JC, de huidige nummer vijf van de vaderlandse competitie. Bij een driepunter tegen de Limburgers brengen de Nijmegenaren het behaalde puntenaantal deze jaargang op eigen veld op 28, liefst acht punten meer dan vorig jaar. Het treffen met de Kerkradenaren belooft echter een zware dobber te worden. Roda draait onder de Belgische keuzeheer Harm van Veldhoven een sterk seizoen en heeft bovendien nog zicht op een vierde stek, welke recht geeft op directe plaatsing voor de Europa League.

Met Mads Junker hebben de Koempels daarnaast de topscorer van de Eredivisie in huis. De Deense midvoor vormt samen met landgenoot Morten Skoubo een succesvol spitsenduo en loste vorige week met zijn twintigste competitietreffer NEC’er Björn Vleminckx, die op negentien goals staat, af als lijstaanvoerder van het doelpuntenklassement. Zondag staan de twee spitsen tegenover elkaar. Ter vergelijking: Junker was verantwoordelijk voor bijna 31 procent van de Limburgse productie, terwijl Vleminckx in ruim 37 procent van de gevallen het beslissende tikje gaf namens de Gelderlanders, die een twaalfde positie bezetten.

NEC vergooide vorige week met een nederlaag op bezoek bij FC Groningen haar laatste sprankje hoop op een achtste plek en dus deelname aan de play-offs. Het hield in De Euroborg lang gelijke tred met haar opponent, maar een fout van doelman Jasper Cillessen in de slotfase zou uiteindelijk een verlies inleiden: 3-1. Het dichten van vijf punten met de nummer acht, FC Utrecht, is zodoende een vrijwel onhaalbare kaart geworden. Wat nu rest zijn duels met Roda en Feyenoord alvorens men de voetbalschoenen gedurende de zomerstop aan de wilgen kan hangen.