Na wat teleurstellende gelijke spelen tegen  ADO, Willem II en FC Utrecht en het thuisverlies van Heracles staat er nu een wedstrijd op het programma waar je bij voorbaat tekent voor een punt. Het ongeslagen PSV komt op bezoek in Nijmegen.
Bij PSV heeft Fred Rutten sinds afgelopen zomer de touwtjes stevig in handen. In zijn kielzog nam de Wychenaar spelers als André Ooijer, Orlando Engelaar en de verrassend sterke Manolev mee. De rustige Rutten moet, in tegenstelling tot de flamboyante Stevens, PSV weer naar een titel loodsen. De hegemonie van de Brabanders lijkt dan ook slechts doorbroken door AZ vorig seizoen, een prestatie die op korte termijn niet herhaald lijkt te gaan worden. Ondertussen komt de grootste concurrent voor de Philips Sport Vereniging uit Enschede. Niet geheel toevallig legde Fred Rutten daar het fundament voor de huidige successen. De trainer staat garant voor een topsportcultuur gepaard met aanvallend voetbal.
In Eindhoven heeft dat aanvallende voetbal al de kop gekost van de aanvoerder. Timmy Simons, nog steeds eerste keus als captain overigens, heeft zijn plaatsje op het middenveld inmiddels afgestaan ten faveure van Otman Bakkal. De Eindhovenaar leek na vorig seizoen naast de boot te vallen maar Rutten ziet in hem een belangrijke schakel en ook Bert van Marwijk liet weten de man uit Strijp te volgen. Achterin staat Andreas Isaksson in het doel. De Zweed is een goede keeper maar oogt veel te onzeker. De fenomenale wedstrijd tegen Utrecht enkele weken geleden deed meer recht aan de status die hij had toen hij op 17-jarige leeftijd zijn geboorteland verliet om tweede keus te worden achter de beste goalie ter wereld: Gianluigi Buffon. Erik Pieters is ook zo’n jongen die vorig seizoen leek afgeschreven. De oud-speler van FC Utrecht is echter nog jong en laat zien een uitstekende linksback te zijn. Centraal in de verdeding heeft Rutten de keuze uit Ooijer, Salcido, Marcellis en "Maza" Rodriguez. Op rechtsback is de aankoop Manolev niet meer weg te denken en dat vooral om zijn aanvallende capaciteiten. De Bulgaar staat al op vier assists. Het middenveld staat vol met balvaardige voetballers met specifieke kwaliteiten. De techniek van Affelay, de kracht van Engelaar en het loopvermogen van Bakkal lijkt een ideale combinatie. Voorin zijn de opgebloeide Lazovic en de wekelijks excellererende Dzsudzsák vaste keuzes. In de punt van de aanval zijn Ola Toivonen en Danny Koevermans de potentiële spitsen maar ook Jonathan Reis klopt nadrukkelijk op de deur. Nog een voorbeeld van een speler die bij Rutten weer het vertrouwen proeft.
Dat vertrouwen ontbreekt momenteel in Nijmegen. Het spel is niet om over naar huis te schrijven en ook de opstelling kent nog weinig vastigheden, mede door blessures. Het kan de pech zijn van een minder (half) jaar of toch een teken zijn van een mindere transferzomer. Feit is dat, mocht Bjorn Vleminckx zondag niet kunnen starten (de Belg kampt met een lichte blessure), Patrick Pothuizen zomaar de centrumspits van NEC kan zijn. Ook de vleugelaanvallers lijken nog niet helemaal thuis te zijn in het tactische concept of ontberen wellicht kwaliteit. Fejzullahu vlamde in het begin maar is sindsdien ver terugvallen ondanks zijn status als clubtopscorer. El Kabir is dreigend maar haalt weinig rendement uit zijn acties. John Goossens liet tegen ADO zien dat hij vooral een middenvelder is die een linksbuiten positie redelijk in kan vullen. De spoeling is, in tegenstelling tot voorgaande jaren, wel erg dun.