Na de interlandonderbreking, waarin Nederland toch ietwat ondermaats presteerde en Danny Hoekman op non-actief werd gezet, wacht zaterdagavond een interessante ontmoeting in De Goffert. Landskampioen PSV komt op bezoek in Nijmegen. Het duel tegen de Eindhovenaren begint om 19.45 uur en wordt geleid door Dennis Higler.

Deceptie
Na de uiterst belangrijke overwinning op sc Heerenveen reisde NEC een week later af naar Alkmaar om aan te treden tegen AZ. De Nijmegenaren wachtten een echte testcase. Was de zege een eendagsvlieg of bleken de mannen van trainer Peter Hyballa wel degelijk over voldoende kwaliteit te beschikken om het ook een topploeg als AZ lastig te maken? De getrainde tactiek en formatie werden nauwelijks naar behoren uitgevoerd waardoor het duel uiteindelijk uitliep op een deceptie. Niet zozeer vanwege de score, maar meer gezien het feit dat NEC geen enkele minuut aanspraak maakte op een resultaat. Mede door de rode kaart van Von Haacke liep NEC continue achter de feiten aan. Nadat Dos Santos AZ vlak voor het verstrijken van de eerste helft op 1-0 had gezet, scoorde ex-NEC’er Jahanbakhsh AZ’s tweede treffer van de middag. NEC stelde aanvallend gezien zwaar teleur en mocht blij zijn dat AZ, met name Jahanbakhsh, onzorgvuldig met de kansen om ging. Een ingecalculeerde nederlaag kun je het niet noemen, want de voorgaande seizoenen keerde men steeds met een positief resultaat naar Nijmegen. Een offday was het ook niet, want daar speelde NEC te gedisciplineerd en degelijk voor. AZ was gewoon een klasse beter en dat is gezien de spelersselectie en het bestedingsbudget niet om je voor te schamen.

Super PSV
PSV is dit seizoen nog ongeslagen. De regerend landskampioen heeft net als Feyenoord nog altijd geen nederlaag geleden. Wel speelde PSV de laatste speelronde verrassend en onverwachts met 0-0 gelijk tegen rode lantaarndrager FC Groningen. De Groningers hadden tot aan dat duel nog geen punt gepakt en kregen al elf (!) goals tegen. PSV was vrijwel het hele duel de bovenliggende partij, maar zag mede door een gemiste strafschop van Luuk de Jong de bezoekers een punt pakken.
De lampjes kroonden zichzelf vorig seizoen voor de tweede keer op rij kampioen van Nederland. Door slechts twee keer te verliezen in 34 wedstrijden, pakten de Eindhovenaren hun 24ste landstitel. In een zinderend slot van de competitie deden de mannen van trainer Phillip Cocu hun plicht door PEC Zwolle met 0-3 te verslaan. Doordat Ajax een veel beter doelsaldo had, moesten de Amsterdammers punten verspelen tegen het al tot nacompetitie veroordeelde De Graafschap. En wat bleek. Ajax kwam niet verder dan 1-1 en zodoende pakte Philips Sport Vereniging alsnog de felbegeerde schaal.
Romeinse strijders versus Lampjes
NEC en PSV kruisten 40 keer de degens in de Nijmeegse Goffert. NEC won zes keer en de gasten trokken twintig keer aan het langste eind. De laatste ontmoeting met de Eindhovenaren eindigde in een nipte nederlaag voor NEC. De wedstrijd in Eindhoven leek lang af te stevenen op een 1-1 gelijkspel, maar in de slotfase kopte Jurgen Locadia PSV alsnog naar de zege. In Nijmegen werd NEC enkele maanden eerder van het kastje naar de muur getikt. In een ijskoude Goffert was PSV was heer en meester; 0-3.
De laatste keer dat NEC in eigen huis won van de Brabanders was in 2008. Peter Wisgerhof was met een mooie kopbal verantwoordelijk voor de zege op de Eindhovenaren. Brett Holman was een seizoen eerder ook al de gevierde man in Nijmegen. De Australier scoorde tweemaal. De wedstrijden daarna werden in de allemaal niet meer winnend afgesloten. Wel werd er in De Goffert nog drie keer gelijkgespeeld.

Wedstrijdselectie
Peter Hyballa kan na het teleurstellende resultaat in Alkmaar niet beschikken over middenvelder Julian von Haacke. De Duitse allrounder kreeg tweemaal de gele prent toegewezen na twee lullige, maar oliedomme overtredingen. Verder zijn er geen noemenswaardige afwezigen of geblesseerden die NEC en trainer Peter Hyballa kopzorgen bezorgen. Bij PSV ontbreekt zondag in ieder geval Jurgen Locadia met een liesblessure.
De Oostenrijker en nieuweling Fomitshow lijkt zijn opwachting te maken in de basis ten koste van Dyrestam. De plaats van de geschorste Von Haacke lijkt Mauk in te gaan vullen.

Vermoedelijke opstelling NEC: Delle; Heimloth, Dumic, Golla, Fomitshow; Breinburg, Bikel, Mauk; Owusu-Abeyie, Mayi en Ofosu

Foto: Rob Koppers