Zaterdag werkt NEC tegen PSV zijn laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar af. De Eindhovenaren zijn na de overwinning op FC Twente van vorig weekeinde de nieuwe koploper van de Eredivisie. De manschappen van Alex Pastoor zullen zaterdag waarschijnlijk wat minder met de borst vooruit het veld betreden, aangezien de laatste krachtmetingen met NAC Breda en RKC Waalwijk ronduit teleurstellend waren. Toch staat NEC nog altijd op een uitstekende zevende plaats.
PSV kende een belabberde seizoenouverture, met twee nederlagen in de eerste vijf Eredivisieduels. In de eerste competitiewedstrijd werd er verloren bij RKC Waalwijk, waarna FC Utrecht in speelronde vijf te sterk was. Daarna zetten de Eindhovenaren een uitstekende serie neer met acht overwinningen op rij, waarbij er een aantal keer met behoorlijk ruime cijfers werd gewonnen. Thuis tegen Vitesse kwam er een einde aan de reeks overwinningen en ging ook de topper met Ajax in de Amsterdamse ArenA verloren.   
Vorige week leefde PSV weer helemaal op tegen toenmalig lijstaanvoeder FC Twente. De manschappen van trainer Dick Advocaat waren veel te sterk voor FC Twente en heroverden dankzij doelpunten van Georginio Wijnaldum, Tim Matavz en Luciano Narsingh, de koppositie. Het was niet de eerste keer dat PSV met royale cijfers zegevierde. De Eindhovenaren zijn dit seizoen van alle clubs in de elf beste competities van Europa het productiefste, zo vond Voetbal International uit. PSV maakte dit seizoen al liefst 85 doelpunten in de 27 officiële wedstrijden, een gemiddelde van 3,15 doelpunten per wedstrijd.
PSV heeft komende zaterdag te maken met een luxeprobleem op het middenveld. Mark van Bommel ontbrak afgelopen weekeinde tegen FC Twente vanwege een schorsing en werd vervangen door Atiba Hutchinson, die uitstekend speelde tegen de Tukkers. Het is daarom niet helemaal zeker dat Van Bommel, dit seizoen al goed voor zeven gele kaarten, aan de aftrap verschijnt. Minder luxe heeft PSV in de defensie, want Marcelo is geschorst. Bovendien kampen ook linkerverdediger Erik Pieters en rechtsback Jetro Willems met Blessures. Ook Ola Toivonen en Marcel Ritzmaier kunnen door blessures niet in actie komen. Dries Mertens is een twijfelgeval.
Aan de kant van NEC blijft de ziekenboeg ongewijzigd. Evander Sno, vorige week geopereerd aan zijn hart, traint pas in januari weer mee met de selectie. Verder zijn Youri Loen, Danny van den Meiracker en Geert Arend Roorda nog altijd geblesseerd en komen dit kalenderjaar niet meer in actie. Toch is er goed nieuws voor Loen, die in de voorbereiding een dubbele beenbreuk opliep tegen De Treffers. De middenvelder stond deze week eindelijk weer op het trainingsveld, al zal het nog enkele maanden duren voordat hij zijn rentree kan maken.
De laatste keer dat NEC won van de Brabantse grootmacht is alweer ruim vier jaar geleden. In november 2008 werd er onder leiding van Mario Been met 1-0 gewonnen, door een vroeg doelpunt van Peter Wisgerhof.  Voor PSV heeft de krachtmeting met NEC een speciaal tintje, want het wordt de 2.500ste officiële wedstrijd  voor de Eindhovenaren. Arbiter Pieter Vink zal het duel in goede banen leiden, dat om 20:45 uur begint.