Het zelfvertrouwen bij NEC is de laatste weken gedaald tot het nulpunt. De ploeg van Alex Pastoor leed achtereenvolgende nederlagen tegen De Graafschap (1-0), NAC Breda (1-2) en RKC Waalwijk (2-0) en wist in die drie wedstrijden slechts één keer doel te treffen. Zondagmiddag wacht de zware thuiswedstrijd met titelfavoriet PSV, dat na een verliespartij op de eerste speeldag, uit bij AZ (3-1), niet meer verloor in de Eredivisie.
Hoofdtrainer Alex Pastoor zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De 45-jarige Amsterdammer blies in de voorbereiding op de nieuwe jaargang hoog van de toren, maar krijgt zijn elftal nog nauwelijks aan de praat. In de maand september werd geen punt gesprokkeld en ook in de tweede ronde van de KNVB-beker imponeerde NEC niet. De Nijmeegse formatie schaarde zich weliswaar bij de laatste 32 van het desbetreffende toernooi, maar had daarvoor een verlenging nodig tegen eerstedivisionist Fortuna Sittard (2-4). Vorige week volgde middels de 2-0 nederlaag bij promovendus RKC een nieuw dieptepunt in het nog maar prille seizoen.
Het niveau dat zijn sterspelers in de eerste twee maanden van de voetbaljaar haalde, zal Pastoor onmogelijk hebben bekoord. Middenvelder Lasse Schöne en buitenaanvaller Leroy George combineerde vaak matig spel met het nog niet scoren van treffers, terwijl topaankoop Krisztián Vadócz, die in het seizoen 2007/2008 al de clubkleuren van NEC vertegenwoordigde en toentertijd furore maakte, zijn draai nog niet heeft weten te winnen. Verder is controleur Ryan Koolwijk na een prima start inmiddels ver weggezakt en John Goossens nog altijd niet beschikbaar door een opgelopen blessure tegen Excelsior (2-0).
Lichtpuntje aan de kant van NEC is het centrale verdedigingsduo, dat dit seizoen gevormd wordt door de jongelingen Bram Nuytinck en Rens van Eijden. Beiden maken momenteel een degelijke indruk en hebben het vertrek van aanvoerder Ramon Zomer naar sc Heerenveen verdienstelijk weten op te vangen. Het duel tegen PSV zal voor Van Eijden, die de match bij RKC aan zich voorbij moest laten gaan vanwege een voetbalblessure, een speciaal tintje hebben. De 23-jarige mandekker is afkomstig uit de jeugdopleiding van de Eindhovense club en maakte zelfs twee seizoenen deel uit van de hoofdmacht. Debuteren deed de Ossanaar echter nooit in de Lichtstad, waardoor hij in 2007 eieren voor zijn geld koos en op huurbasis verkaste naar Willem II. Van Eijden werkte 25 wedstrijden af voor de Tilburgers, maar zijn toekomstperspectief bij PSV was broos. Zodoende transfereerde hij in 2008 naar NEC, waar hij nu bezig is aan zijn derde jaar.
Tegenstander PSV weigerde gedurende de zomerse transferperiode de hand op de knip te houden. De Brabanders zijn al drie jaargangen zonder kampioenschap en investeerde flink in de selectie. Georginio Wijnaldum, Dries Mertens, Kevin Strootman, Timothy Derijck, Przemyslaw Tyton, Tim Matavz, Jetro Willems, Ruben Bentancourt en Rabiu Ibrahim kostten de vereniging tezamen ruim 25 miljoen euro. Voor coach Fred Rutten zijn er in zijn derde jaar als eindverantwoordelijke geen excuses meer: het enige wat telt is een landstitel.
Dries Mertens is tot op heden de grote vedette bij PSV, dat zich in de eerste zeven speelrondes verzekerde van veertien punten en daarmee een vierde stek bezet. De behendige aanvaller speelde zijn wedstrijden circa 24 maanden geleden nog namens AGOVV Apeldoorn in de Jupiler League, maar klom zich via FC Utrecht uiteindelijk op naar de Nederlandse top. Waar het plafond van de 23-jarige Belg ligt, is nog maar de vraag, maar met elf goals voert hij momenteel wel trots de topscorerslijst in de Eredivisie aan.
NEC – PSV staat zondagmiddag (16:30 uur) onder leiding van scheidsrechter Jan Wegereef. De 49-jarige Rijssenaar wordt in De Goffert geassisteerd door Patrick Gerritsen en Coen Droste. Maarten Ketting zal als vierde official fungeren.